TORSDAG 20 JULI 2017

Premiärtur idag för Sjöexpressen Vänern

Idag klockan 10 anlände passagerarbåten Sjöexpressen Vänern som drivs av Mariestad Sjöservice till Hällekis för första gången på den nya linjetrafiken mellan Mariestad och Läckö.Detta är en ny satsning med passagerartrafik för turister med flera på Vänern som i år provkörs under tiden 20 juli till augusti, torsdag till söndag.

Hela turen från Mariestad till Läckö tar ca 2,5 timme, med stopp i Hällekis och Lidköping. Marschfarten ligger på 25 knop. Det går en tur i vardera riktningen och på Läckö har man drygt två timmar på sig innan båten går tillbaka. Tur- och retursträcka ligger på 60 sjömil.Man kan även åka med på en rundtur mellan Läckö och Spiken under förutsättning att det blir minst 6 personer på turen.

Båten, som är döpt till Saruman, är en Nimbus Paragon 31 med plats för 12 passagerare och drivs av två Volvo Penta-motorer på 700 hästkrafter. Nuvarande skepparen kommer att köra alla turer i sommar då båten kräver ett speciellt certifikat för båtar som går över 35 knop. Blåser det över 7 m/s ställs turen in med tanke på passagerarnas trevnad.Slår försöket med denna passagerartrafik väl ut i sommar så kan man kanske utöka med fler veckor nästa säsong.