TISDAG 18 JULI 2017

Soldattorpet i Västerplana blev kaffestuga

Söndag eftermiddag den 16 aug. 2017 öppnade Kinnekulle Hembygdsföreningen upp dörren till det lilla unika soldattorpet från 1700-talet i Västerplana. Trots att regnet föll under dagen letade sig ca ett 70-tal personer till torpet. Först på plats var Kjell Persson från Lidköping och Gull-Britt Birgersson, intresse för både historiska platser och ting lockade paret till besöket denna eftermiddag.P.g.a. regnskurarna fick det kaffebordet dukas upp i torpet. Ordspråket "Finns det hjärterum så fins det stjärterum" passade bra denna eftermiddag.

Torpet är på ca 32 kvm och innehåller en farstu, kammare och kök samt en vind. Väggarna är byggda av kalksten och är ca 80 - 85 cm tjocka. Inredningen består av tidsenligt bohag vilket ger en bra bild av de förhållanden som fanns tidigare.
För ca 80 års sedan bodde här Lovisa Johansson även kallad "Örna-Lisa"i torpet.

Lovisa var änka och försörjde sig bl.a genom att hjälpa ensamstående i byn. Historien berättar att "Örna-Lisa" och hennes make "Örna-Gustaf" var farmor och farfar åt Greta Garbo "Den Gudomliga", därför benämns även torpet som "Garbo-stugan". Om denna historia är sann eller inte har diskuterats under lång tid.

Den siste soldaten Jonas Gustav Sextus (Sixtus) som bodde i torpet emigrerade till Amerika 1891. Torpet går även under namnet "Sextus-torpet". Kärt barn har många namn, men dess riktiga namn är Åtorp nr 399.

Det blev en trevlig eftermiddag för både besökare och hembygdsföreningen, nästa aktivitet som kommer att ordnas är öppet hus i Possiska Lancasterskolan den 12 aug 2017 på eftermiddagen.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin