ONSDAG 28 JUNI 2017

10 000-tals barn och unga med Scouterna på lägeräventyr i sommar

Scouterna, en av Sveriges största barn och ungdomsorganisationer med drygt 68 000 medlemmar, arrangerar varje år läger för 10 000-tals barn och unga. Till havs på segelfartyg, till fjälls som forsfarare och klättrare, till fots eller tillgänglighetsanpassat, internationellt såväl som nationellt och lokalt. Äventyr där utbildade ledare ger barn från hela landet upplevelser – minnen för livet och massor av nya kunskaper och kompisar. Nytt för i år är nystartsläger i Malmö för barn som står långt från det etablerade föreningslivet. Sommarens höjdare är den nationella Jamboreen med över 11 000 deltagare på Rinkabyfältet i Kristianstad.

Varje år, när terminsavslutningarna i Scouternas 1 000 kårer är avklarade, tar lägeräventyren över. Till Island åker 120 scouter mellan 18 och 25 år på världsläger, Moot 2017. Där möts 4 500 scouter från 95 länder under 10 dagar med start i slutet av juli. I Skåne arrangeras Vikensommar för barn och unga med funktonsvariationer. Här finns scouter med som kompisar och assisterar så att alla som vill ska kunna ta del av natur och äventyr, 23–29 juli.
– Sommarlägren är en verksamhet som gör det möjligt för barn och unga att komma ut och använda den kunskap och de ledaregenskaper som man övat på under terminen, njuta av och uppleva äventyr och kompisar, säger Ulrika Askengren, biträdande generalsekreterare på Scouterna.

I Malmö arrangeras för första gången nystartsläger med start den 1 juli i syfte att testa vad scouting kan vara och att nya ledare tillsammans med barn bygger förtroende för varandra, något som de sedan kan bygga vidare på under hösten. Barn och unga mellan 6 och 17 år bjuds in att delta på lägret där varje grupp har sina egna aktiviteter och kommer att laga mat, utforska nya områden och få lära sig om kartor och orientering.
– Målet är att barnen har roligt och får chansen att åka utanför Malmö, många har inte den möjligheten under sommaren, och att lära sig något nytt varje dag. De behöver inte bli friluftslivproffs men kan t.ex. upptäcka hur det är att fungera som en del av gruppen och samarbeta med andra, att se, uppleva och lära känna ett nytt område, denna gången i Lomma, säger Michaela Rábová, nystartskonsulent i Malmö.

Fler exempel på läger i sommar:

Blå Hajken Jägarna, 24 juli–3 augusti, Jämtland
Blå Hajken Forsfararna, 11–22 juli, Värmland
Läger i Skräddartorp, 29 juli–4 augusti, Skräddartorp
Läger på Kragenäs, 15–30 juli, KragenäsStora Tuna scoutkår i fjällen, 30 juli–5 augusti, Grövelsjön
Sjöscoutkåren S:t Göran åker på läger på Husarö, Valencia och seglar runt Gotland
Halmstad scoutkår åker till Swansea i England

Pressmeddelande från: Scouterna