ONSDAG 24 MAJ 2017


Bengt Strandqvist, Elin Axelsson, Maria Thorell och Jenny Ann Fredriksson har samarbetat kring evenemanget Ramslökens dag

Ramslökens dag – ett firande med mat, kultur och upplevelser i unik miljö

Ramslökens dag firas för fjärde året i rad på Kinnekulle den 4 juni. Redan nu sprider sig den omisskännliga, friska doften av ramslök kring Munkängarna och på andra platser där den omtyckta örten växer, och förhoppningsvis har även de vita stjärnformade blommorna hunnit slå ut till dess.

Navet för Ramslökens dag kommer i år att vara vid Hellekis Säteri. Härifrån startar upplevelsepromenaden och barnens naturbingo. Vid säteriet hålls också en ramslöksmarknad med delikatesser och i växthuset ställer Cecilia Ekman från Götene ut sina konstverk.

Längs med tipspromenaden som också är en upplevelsepromenad utlovas överraskande inslag av musik och dans. Fiol, nyckelharpa, klarinett och dragspel är några av instrumenten som kommer att höras och dansare från Independance Academy i Lidköping förgyller upplevelserna ytterligare. Kanske dyker även självaste Carl von Linné upp och berättar för besökarna om ramslöken och de andra växterna i Munkängarna.

”Att vandra genom Munkängarna när ramslöken blommar är en fantastisk upplevelser. Att vi dessutom kryddar upplevelsen med stämningsfull musik och andra inslag tror jag gör upplevelsen än mer unik och minnesvärd”, säger Elin Axelsson, evenemangsutvecklare vid Destination Läckö-Kinnekulle.

Musik kommer även att framföras vid Hellekis säteri. Här blir det framförallt klarinett och gitarr som får avnjutas.

Nytt för i år är att Maria Thorell från Calluna kommer att leda en guidad naturvandring från Råbäcks station genom Munkängarna, hit går det att åka tåg från både Lidköping, Hällekis och Mariestad. Maria som är geolog kommer att berätta om den speciella miljö som möter besökarna under vandringen. En annan nyhet är att morgonpigga besökare kan prova på drop in-fågelskådning mellan klockan 9 och 11 med Lidköpings fågelklubb. Det är ett bra tillfälle för den som vill lära sig mer om fåglar och samtidigt uppleva naturen på nära håll.

Många av bygdens caféer och restauranger är delaktiga i evenemanget med sina ramslöksinspirerade menyer under både lördagen och söndagen. Vid Hellekis säteri går det att köpa smakportioner av ramslökssoppa från Hellekis Trädgårdscafé & kök. Vid Hellekis Säteri är det dessutom Öppen trädgård där den välskötta slottsträdgården med sina unika ginkoträd visas upp.

Eftersom Munkängarna är ett naturreservat kommer besökarna att hänvisas till att följa de snitslade stigarna för att inte skada flora och fauna i reservatet. Besökarna informeras dessutom om att det inte är tillåtet att plocka ramslök eller andra växter.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle