FREDAG 19 MAJ 2017


John Lidman, Thomas Karlsson, Helene Wellner, Anna Ohlin Ek, Simon Blom och Elin Axelsson gör gemensam satsning på ett nytt evenemang i somriga Lidköping.

Sommar i sta´n – Lidköpings nya sommarevenemang i dagarna fyra

Den 15-18 juni går flera arrangörer samman och bjuder in till ”Sommar i sta´n”. Fyra dagar med ett brett programutbud som förväntas locka både skaraborgare och europeiska gäster till Lidköping. Mat och delikatesser från hela världen, torgbron förvandlas kulturbro och evenemanget avslutas med en stor Triathlontävling på söndagen.

Det är Destination Läckö-Kinnekulle AB som tillsammans med Konst & Kultur i Lidköping, några motorentusiaster, Handelsrådet, F7 Såtenäs och Geraud Markets Sweden har tagit fram ett aktivitetsprogram under namnet ”Sommar i sta´n”.
”Den här helgen börjar sommarlovet för väldigt många, och det vill vi fira med att välkomna sommaren till Lidköping och erbjuda många härliga aktiviteter och upplevelser för hela familjen”, säger Elin Axelsson, evenemangsutvecklare vid Destination Läckö-Kinnekulle AB.

Festligheterna drar igång redan på torsdagen då International Street Market bygger upp en stor mat- och delikatessmarknad på Norra parkeringen vid Nya stadens torg. Denna marknad pågår sedan under alla fyra dagarna, torsdag till söndag.
”Ta chansen att testa Australiensisk känguruburgare, äkta spansk paella, franska ostar och mycket mer. Marknaden levererar ett spännande utbud där alla råvaror är färska och lokalproducerade i respektive land. Det bjuds på varm, tillagad mat, likväl som ostar, korvar, bakverk, choklad och mängder av andra delikatesser. Marknaden skapar en riktig folkfest och brukar skapa stort besöksantal”, berättar Elin Axelsson.
På torsdagkvällen anordnar några av Lidköpings motorentusiaster Motortorsdag på Nya stadens torg. Likt förra sommaren fylls torget av vackra och spektakulära fordon i olika former och storlekar. En härlig och spontan mötesplats för motorintresserade.

Lördagen 17 juni förvandlas torgbron i Lidköping till ”Kulturbron”. Det är en heldag med olika konst- och kulturaktiviteter, där allt från eget skapande, konst och dans till musik teater och performance tillsammans bildar en färgsprakande konstpalett. Här kommer man kunna se konstnärer in action, bli avporträtterad eller själv vara kreativ och prova på att skapa.

”Vi vill visa upp Lidköpings levande kulturliv och ta tillvara på en idé som funnits länge att skapa känslan av Paris och Prag-atmosfär i sta´n denna dag”, säger Anna Ohlin Ek, biträdande chef bibliotek, konst & kultur.

På lördagskvällen spelar herrarnas landslag i handboll EM-kvalmatch mot Slovakien i Sparbanken Lidköping Arena. Det är en match som säkerligen lockar stor publik.
”Vi hoppas att de handbollsintresserade upptäcker att Lidköping har mycket mer att erbjuda denna helg och kombinerar sitt besök med något mer än handboll”, säger Elin Axelsson.

Sommar i sta´n avslutas på söndagen med ett internationellt triathlon, ett försvarsmaktsmästerskap, med ett 70-tal deltagare från Sverige, Holland, Belgien och Tyskland. Tävlingen sker på det som kallas olympisk distans vilket innebär 1 500 meter simning i Lidan, 40 kilometer cykel och 10 kilometer löpning i centrala delar av Lidköping.
”Vi har arrangerat många tävlingar tidigare, men då på landsbygden runt Såtenäs. Förra året flyttade vi in till centrala Lidköping, och här vill vi vara! Att förlägga ett triathlon i stadsmiljö är roligt för deltagarna och det blir dessutom mycket mer publikvänligt, vi når en mycket större målgrupp”, säger Simon Blom från F7.
”Att se simmare i Lidan hör inte till vanligheterna. Nu kan publiken dessutom handla mat och delikatesser på matmarknaden och sätta sig vid de nya fina solbryggorna och följa tävlingen på nära håll”, avslutar Elin Axelsson.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB