MÅNDAG 8 MAJ 2017

Northvolt AB besökte under söndagen Norrköping för sin jätteetablering

Norrköping är i samverkan med Finspång en av åtta platser i Sverige som Northvolt AB ser som en kandidat för jätteetableringen av Europas första fabrik för litiumbatterier i Sverige. Under söndagen besökte Northvolt Norrköping för att träffas och få mer information om etableringsplatserna.

Mötet började klockan 13.00 på Sörby herrgård och Northvolts vd Peter Carlsson och projektledare Peter Nygårds träffade representanter som kommunen bjudit in inom områdena mark, kraft, vatten, logistik, miljö, forskning och kompetens. Syftet var att presentera möjligheterna till en framgångsrik och lyckad etablering i Östergötland.

- Norrköping är absolut en intressant kandidat och det var mycket givande att komma hit och få en väl förberedd dragning. Jag är särskilt imponerad av den samlade uppslutning som kommun och region visade upp, med ett stort engagemang från olika delar av samhället, säger Northvolts vd, Peter Carlsson.

Delegationen besökte även de två platser som kan bli aktuella för etableringen. Dessa områden finns på Bråvalla (totalt 300 hektar) och Malmölandet (205 hektar).

– Det känns som en mycket lyckad dag då vi fick en rejäl chans att beskriva den kompetens och de möjligheter som finns i Norrköping. Tillsammans med övriga aktörer ska vi göra allt vi kan för en lyckad etablering. Vi kommer nu att tillmötesgå Northvolts önskemål om att komma med kreativa förslag och hitta bra lösningar som tillför projektet, säger Lars Stjernkvist (s) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Några av Northvolts kriterier är förutom marktillgång även tillgång till elkraft, logistik, förmåga att locka toppkvalificerad arbetskraft, industriell tradition med närhet till annan processindustri samt närhet till universitet och forskning. Platsen som man väljer ut måste också vara attraktiv att bo och leva på och det ska till exempel finnas tillgång till bra utbildning, omsorg och utemiljöer.

- Här i Östergötland finns en stark tillväxt och duktiga människor som kommer att se detta som en mycket spännande arbetsplats. Det här ligger också helt i linje med Östergötlands höga ambitioner inom klimatområdet, säger Elisabeth Nilsson, landshövding

Redan under andra halvåret 2018 vill Northvolt börja bygga, så tidsschemat är pressat. Även under byggtiden kommer en hel del arbetstillfällen att skapas. Produktionen ska starta 2020 och vara i full drift 2024. Efter att Northvolt träffat alla tio intressenterna kommer de att välja ut två som de fortsätter dialogen med. Det urvalet är planerat att ske innan midsommar.

- Det här är en viktig etablering för Norrköping och regionen och vi är övertygande om att de förslag som vi har presenterat är optimala för Northvolt. Vi har under de sista veckorna lagt ner stor kraft i arbetet med att lyfta fram alla styrkeområden som finns, tryckt på vår unika samverkan med olika aktörer och tillsammans visat upp vår gemensamma proaktivitet, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Norrköping och Finspång samverkar i etableringsarbetet.

– Det här mötet bekräftar axeln Norrköping - Finspång som är en långvarig relation och gemensamt har en stark tillväxt. Vi har berättat om vår gemensamma styrka och kompetens inom industri och logistik som är internationellt konkurrenskraftig, säger Anders Härnbro (s) kommunstyrelsens ordförande Finspång.

Intresset för etableringen av Northvolts nya batterifabrik har varit stort bland landets kommuner. Förutom Norrköping har även följande platser gått vidare; Göteborg, Gävle, Malmö, Mariestad/Skövde, Skellefteå, Luleå, Västerås samt Kotka-Fredrikshamn och Vasa i Finland. Investeringen av batterifabriken beräknas till 40 miljarder kronor och kan ge sysselsättning för 2 500-3 000 personer.

Pressmeddelande från: Norrköpings kommun