SÖNDAG 7 MAJ 2017

Glimtar från årets Vårrunda på Kinnekulle

Lördagen den 6 maj klockan 10 startade årets Vårrunda på Kinnekulle, det är 15:e året som den arrangeras och pågår i dagarna två. Kinnekulle visade för dagen upp sin allra bästa sida, med rejäl vårvärme och strålande solsken. Vägarna fylldes snabbt med besökare som skulle ut och Vårrunda, något som blivit till tradition för många.

I år var det totalt 84 aktörer som deltog varar 13 helt nya. Merparten av aktörerna finns på och runt Kinnekulle men täcker även in området Källby - Lundsbrunn - Österäng - Forshem och allt däremellan.

En bra start är att åka till Österplana kyrka där man hittar en samlingsutställning för alla aktörer, där får man ett smakprov av vad som erbjuds och kan välja ut vilka man vill besöka. Och med Vårrundas folder i handen, där alla aktörer finns samt karta hur man hittar, är det bara att ge sig ut på vägarna och samtidigt njuta av Kinnekulles underbara vårnatur.

Här följer en glimt från några ställen som fanns att besöka under Vårrundan. (Numret inom parentes är aktörens nummer i Vårrundans folder samt även markeringen på kartan i densamma)

Lena Öberg/Foto (52)I Medelplana bygdegård ställde Lena Öberg ut fotografier med motiv som hon fångat under sina vandringar i Kinnekullebygden. Lena känner väl de flesta i området till som dirigent för Hällekis Musikkår, hon är också yrkesmusiker och pedagog. Hon har i fotografin hittat ännu en konstform att uttrycka sig i och vill genom sina bilder dela med sig till andra av sina fotografiska upplevelser i Kinnekulles natur. Motiven är varierande från blommor till vackra landskapsbilder, gärna med vatten som inslag och gärna med en oväntad detalj som gör det där lilla extra och lyfter bilden ytterligare.
Lenas bilder kan du se på Facebook: Photos by Lena, och på Instagram: lenasphotographies

Ramslöksbackens Foto i Blomberg (63)I Blombergs stationshus hittar vi ännu en fotograf, det är där Malin Thorbjörn som sedan 3 år tillbaka driver Ramslöksbackens Foto som hobbyföretag, i år är det första gången hon deltar i Vårrundan. Malin fotograferar det mesta, naturbilder på Kinnekulle och på andra ställen, närbilder, familjer, bröllop, hundar och vackra barnbilder.
Ramslöksbackens Foto hittar du på www.ramsloksbackensfoto.se Facebook: Ramslöksbackens Foto Instagram: ramsloksbackensfoto

Idas Café i Broby Skola (38)I den lilla idylliska byn Broby med sitt unika kapell och vackra kvarn med vidhängande vattenfall finns även Idas Café, som i år deltar i Vårrundan för tredje gången. Caféet är inrymt i Broby gamla skola med anor från slutet av 1800-talet. Den gamla skolbyggnaden renoverar Ida och hennes man i tidsenlig stil, några månader under året håller man även caféet öppet och serverar kaffe med hembakade kakor i en gemytlig gammaldags och hemtrevlig miljö. Ett pittoreskt café vid sidan av allfartsvägen där man i lugn och ro kan avnjuta en god fika i den trivsamma trädgården eller inne i det gamla skolhusets anrika lokaler.Mer om cafét och dess öppettider under sommaren kan ni läsa om här: www.brobyskola.com

Skara Lundsbrunns Järnvägar (66)I det gassande solskenet på stationsområdet i Lundsbrunn rullar en gammal rälsbuss in från en av de kortare turer man kör med passagerare under Vårrundan flera gånger om dagen. Ett perfekt tillfälle att få uppleva hur det var att transportera sig via järnväg på "den gamla goda tiden" när tågen kom och gick på utsatt tid. Även om det är många år sedan man klev in i en av dessa gul/orange rälsbussar så kände man direkt igen den speciella lukten av kupéns säten, märkligt att doftminnet kan finnas kvar så länge. Den sista rälsbussen på sträckan gjorde sin tur 1970 då persontrafiken upphörde, godstrafiken fortsatte fram till 1985. Sträckan Skara och Lundsbrunn finns nu kvar som en museijärnväg.Läs mer på: www.sklj.se

Västkusten Watch (69)I Österplana gamla skola ställde två biologer, Karin Lind och Kerstin Larsson, ut bilder på ängar, blommor och fjärilar från framförallt Västkusten och Vänerområdet. Man kunde inte annat än att fascineras av de fantastiskt vackra och välkomponerade fjärilsbilderna, som fotograf vet man vilka mödor som ligger bakom dessa bilder, dels att veta var man skall hitta fjärilarna, rätt ljus, och så väntan och åter väntan på det rätta tillfället skall infinna sig för att få den bild man har tänkt. De två utställarna har dock en fördel, de utför även fjärilsinventering åt ett universitet i landet, och var otroligt kunniga med svar på alla frågor man ställde.
Se en del av deras bilder på Västkusten Watch på Facebook eller på Instagram: vastkustenwatch