TORSDAG 27 APRIL 2017

Han är här nu... S A Andrée!

Första etappen av vår nya basutställning i Polarcenter berättar om bakgrunden till och förberedelserna av S A Andrées polarexpedition fram till det att ballongen Örnen lyfter från Danskön på nordvästra Spetsbergen. Det är också här du möter en mycket realistiskt återgiven S A Andrée i fullstorlek, och med möjlighet att slå dig ner eller rätta in dig i hans expeditionskår för en selfie. I en hörsal visas också en ny introduktionsfilm som berättar om expeditionen, från dess start till dess ödesdigra slut på Vitön i Norra ishavet.

I denna utställning berättar vi också om många andra historiska expeditioner i Arktis och Antarktis. De återfinns dels på en stor interaktiv touchskärm där du kan bläddra dig fram bland ett flertal expeditioner i text, bild och film, men också traditionellt i montrar med sina föremål. Vi är särskilt stolta över att för första gången kunna presentera en permanent del som handlar om Sveriges första expedition till Antarktis 1901-1903 – en synnerligen resultatrik men också dramatisk expedition.

Polarcenters nya utställning är inte bara historiska expeditioner. I samarbete med Polarforskningssekretariatet har vi en publik dator där du kan orientera dig bland nu pågående forskningsexpeditioner i Arktis och Antarktis. Inte nog med det. Glaciologen Nina Kirchner berättar särskilt om sin forskning om glaciärer och havsvattnets påverkan på desamma. En intressant forskning med innovativa metoder.

Under sommaren kompletteras utställningen med ett flertal aktiviteter för barn. Till exempel att följa isbjörnarna Frost och Is i jakten på expeditionslådor med kopior av expeditionsföremål. Kopior som man får röra!

Pressmeddelande från: Grenna Museum