FREDAG 31 MARS 2017

Ny svensk uppfinning skapar hörsel med hjälp av plåster

För tusentals svenskar med vissa typer av hörselfel räcker det inte med en vanlig hörapparat. Hörselimplantatföretaget MED-EL lanserar nu en ny typ av hörapparat, ADHEAR, över hela världen för den som hör dåligt och som vill undvika operation. Den lilla hörapparaten, som fästs med ett specialutvecklat plåster bakom örat, använder skallbenet för att överföra ljud.

Den nya lösningen – den första i världen av sitt slag – är utvecklad för barn och vuxna upp till medelåldern med problem i mellanörat, trumhinnan eller hörselgången. Det är det vanligaste hörselfelet hos barn, men förekommer även hos många vuxna, med stor påverkan på livskvalitet, skolgång och kommunikation som följd. För denna grupp är traditionella hörapparater inte tillräckliga.

- ADHEAR ger god hörsel direkt utan operation, det är bara att fästa apparaten bakom örat med det specialutvecklade plåstret, säger Patrik Westerkull på det svenska medicinteknikföretaget Otorix som ligger bakom den nya innovationen som förvärvats av MED-EL.

Den nya typen av hörapparat bygger nämligen på så kallad benledning, det vill säga att skallbenet används för att överföra vibrationer till innerörat där de uppfattas som normalt ljud. I motsats till andra benlednings-lösningar krävs varken kirurgiskt ingrepp eller någon fästanordning.

- Man kan säga att det fungerar ungefär som när normalt hörande uppfattar sin en egen röst, även då är det skallbenet som överför ljudet till örat, säger Patrik Westerkull.

Utvecklingen av ADHEAR krävde cirka fyra års arbete före genombrottet med att lösa tekniska, praktiska och designmässiga problem. Plåstret, som ska bytas 1-2 gånger i veckan, klarar att hantera fukt från huden utan att lossna, kan bäras även vid dusch och bad utan att lossna och ger bra fäste för hörapparaten utan att skapa tryck mot huvudet.

- Vi ser fram emot att erbjuda marknadens mest användarvänliga benledningslösning. Den kräver varken operation eller krånglig fästanordning och har en estetisk och komfortabel utformning, säger Casper Helliesen, regionchef på MED-EL.

Den nya lösningen, som kräver förskrivning av vårdpersonal och för närvarande lanseras över hela världen, väntas finnas tillgänglig på den svenska marknaden i mitten av 2017.

Pressmeddelande från: MED-EL