SÖNDAG 12 MARS 2017

67:e årsmötet med Götene fornminnes- och hembygdsförening

Vid torsdagskvällens årsmöte med Götene fornminnes- och hembydsförening, som hölls i Sessionssalen Centrumhuset, hade 40 personer samlats för att närvara vid de sedvanliga årsmötesförhandlingarna samt få lyssna till Mats Hulén berättelse från sitt liv. Se sep. artikel nedan.

Styrelsen består av ordf. Jan Blomqvist och övriga Bengt-Göran Nilsson, Ulla-May Ljungberg, Christer Westerdahl, Hans Lundgren, Jonny Persson och Ulf Bergqvist. Nyinvalda blev Kenth Selmosson samt Peje Rådmark. Suppleanter Inga Rosén och Eva Bryngelsson-Bergström.

Årsmötet fördelade även en mängd arbetsuppgifter där sammankallande i vardera grupp blev Christer Westerdahl (muséum och arkivering), Jonny Persson (kamratcirkeln), Bengt-Göran Nilsson (program- och aktivitetsgrupp), Peje Rådmark (Uthyrning-inomhusskötsel samt drift av café och kök i Fornparken), Jonny Persson (fastighetsskötseln inkl. yttre trädgården i Fornparken), Jan Blomqvist (årsskriften), Gun-Britt Nätt (årets almanacka), Bengt Rosén (valberedning) samt Tore Bigsten revisor.

Ny årsavgift för 2018 bestämdes till 150 kronor. Föreningen har idag 135 medlemmar. Annki Alnemar samt Eva Sundberg-Jonsdotter, som efter många års arbete i styrelsen nu avgår, avtackades med en gåva för sina insatser i föreningen.

Som avslutning på mötet visades bilder på det pågående arbetet i Fornparken med renovering och nybyggnation.


Mats Hulén fängslade med sin historia

Vid Götene fornminnes- och hembygdsförenings årsmöte i torsdags kväll så var kvällens gästtalare Mats Hulén. För många av oss känd som ägare av Kinnekulle Camping.

Trots sina nyss fyllda 50 år så var hans berättelse både fängslande och intressant.
-Redan vid 10 års ålder så började jag att arbeta. Jag fick städa upp utanför gatuköket efter helgkvällarnas nedskräpning. Så jag var van vid tidig ålder att ta eget ansvar.

1986 åkte han och ett par kompisar till Australien. 23000 kronor i starten och efter betald resa så skulle vi leva på resterande 12000 kronor under de sex månader vi var där. Man fick jobba sig fram genom landet. Man stannade ett tag på ett ställe och så gjorde man dagsjobb med bland annat sockerrörsodlingar, städning och allt vad det var som kunde ge oss en extra inkomst.

Efter återkomsten från Australien så bosatte sig Mats i Skara men 1988 så tog han FN-tjänst i Libanon där han jobbade med beskydd av transporter, matleveranser med mera.

Vid hemkomsten bar det snabbt iväg till Stockholm där Mats arbetade inom bevakningsskyddet av i första hand politiker. Men han tröttnade på Stockholm och så blev det ytterligare en resa till Libanon. Men här blev det lite extra jobbigt då han fick beskedet att hustrun var med barn.

Vid hemskomsten från FN-tjänsten blev det mängder av olika jobb inom restarurangbranchen, dörrvaktare, fastighetsförsäljare, bilförsäljare samt skötseln av Black Jackmaskiner runt om i länet.

-Men nu började mamma bli sjuk och pappa försökte själv driva campingen i Hällekis, där jag även jobbade. Då är vi framme vid årtalet 2001. Och 2004 blev vårt första år i egen regi med campingen.

Som den intresserade bowlare som Mats är så var det inte konstigt att han och en kompanjon tog över bowlinghallen i Götene. Den är sedan förra året utarrenderad och Mats och Tommy Persson står som ägare till fastigheten.

Utöver detta så har Mats drivit slalombacken på Kinnekulle.

2014 började flyktingströmmen att välla in över Sverige och Migrationsverket var utan mängder av boendeplatser. Under 2015 tog Mats kontakt med Bert Karlsson och hans bolag Jokarjo som hyrde campingen av Mats. Nu bodde det flyktingar i samtliga byggnader.

-Visst var det en del strul i början vid flyktingarnas ankomst. Man fick läsa i tidningar om att flyktingarna vägrade gå ur bussen när de kom till campingen. De tycke naturligtvis att boendet var mitt ute i skogen och de hade väl förhoppningen om att få bo i en storstad. Men nu när samtliga har lämnat campingen så var det tårar och ord om att de ville vara kvar här. De var nu acklimatiserade och trivdes stort.

40 personer var samlade till föreningens årsmöte och ordföranden avtackade Mats för sitt anförande med boken Kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle skriven av Christer Westerdahl.

Text och bild: Jan Blomqvist