ONSDAG 1 MARS 2017

Världspremiär för Nattvasan – ett nio mil långt äventyr i pannlampors sken

Många har lockats att delta i världspremiären av Nattvasan, ett lopp som enbart körs i tvåmannalag. Startplatserna sålde slut på 1,5 minut och flera kända namn finns med i startlistan. Dessutom har samtliga svenska län lag anmälda till den historiska premiären. 20.00 på fredag kväll är det dags!

Trycket på startplatserna till Nattvasan var stort och sålde slut på 1,5 minut. På fredag kväll kommer cirka 800 lag, 1 600 personer, att påbörja det nattliga äventyret ner mot Mora i skenet av marschaller på startplatsen i Berga by i Sälen.

Nattvasan är ett parlopp där varje lag består av två deltagare. Laget åker tillsammans av säkerhetsskäl och ska inte ha längre avstånd än att de håller uppsikt över varandra. Vid målgång får laget ha ett avstånd på max 20 sekunder. Det är också tillåtet att hjälpa varandra framåt.
– Det är alltid spännande med nyheter och vi ser fram emot premiären. Kraven på medhavd utrustning handlar främst om deltagarnas egen säkerhet och att de bör vara beredda på oförutsedda händelser. Vi har bara en bemannad kontroll längs spåret där vi serverar dryck och energi i olika former, annars är det upp till deltagarna att ta hand om varandra som en del av äventyret, säger Anna Wadman och Maria Gustafsson, tävlingsledare för Nattvasan.

En utrustningslista finns framtagen och kravet är att deltagarna ska åka med pannlampa och ryggsäck innehållande bland annat extra kläder, första förband, vatten och energibar, extra batterier till pannlampa och behållare för vätska som kan fyllas på vid självbemanningsstationer. Enligt den nuvarande väderprognosen ser det ut att bli mulet och runt 6 minusgrader på starten och fortsatt mulet och något kallare under natten. En uppmaning har gått ut till alla deltagare att vara uppmärksamma på förändringar i prognosen och klä sig därefter.
–Vi har tryckt på att man ska följa utvecklingen av vädret och vara uppmärksamma på temperatur, vind och nederbörd. Om det exempelvis är minus 10 grader på starten är risken att temperaturen sjunker ytterligare under natten, säger Maria Gustafsson.

Fakta Nattvasan:

OBS! Statistiken är inte slutgiltig. Samtliga lagmedlemmar har ännu inte namngivits, varför den preliminära statistiken ovan bygger på antagandet att lagmedlemmarna t ex kommer från samma län och nation.

Några kända namn i Nattvasan natten mellan fredag och lördag:

 • Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare i enduro, trea i SVT:s Mästarnas Mästare 2016
 • Lassi Karonen, olympisk roddare med hög syreupptagningsförmåga, 6:a i OS i Peking 2008
 • Jonas Buud, ultralöpare och världsmästare i 100 km 2015, tvåfaldig segrare i Ultravasan 90
 • Jörgen Aukland, tvåfaldig Vasaloppsvinnare
 • Staffan Larsson, vinnare av Vasaloppet 1999
 • Clara Tesch Thunberg, producent/redaktör för Ekot
 • Petter Askegren, musiker och rappare
 • Michaela Fröstad Askegren, fd extremskidåkare
 • Sara Fischer, olympisk snowboardåkare, VM-brons i parallellslalom
 • Tomas Stöt, bästa tid i Vasatrippeln 2016 (Vasaloppet/Öppet spår, Cykelvasan 90 och Ultravasan 90 under ett och samma år)
 • Eva Lif, kranskulla 2005
”Dag och natt skidar så några dalkarlar efter Gustav, för att hinna upp honom innan han kommer in i Norge.”

(Ur Peder Svarts krönika om Gustav Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520-21. När folket i Mora först inte gav Gustav Eriksson sitt stöd begav han sig av mot Norge. Men när de sedan fick höra talas om Stockholms blodbad ångrade de sig och sände i väg skidlöparna Lars från Kettilbo och Engelbrekt från Mora)


Pressmeddelande från: Vasaloppet