ONSDAG 1 MARS 2017

Första tranan vid Hornborgasjön

Nu har årets första trana, det viktigaste av alla vårtecken, landat vid Hornborgasjön. Tranan sågs igår kväll, i närheten av Trandansen. Alltså i sjöns södra del. De stora mängderna dröjer ännu en tid, men den första är som alltid ett trevligt bud om det som snart kommer.

Tranan upptäcktes alltså igår kväll. Den rapporterades genast in till artportalen.se, som är en rapportsida för naturobservationer. Tranan sågs vid tillfället i Hornborgasjöns södra del, meddelar Hornborgasjöns fältstation.
Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De stora mängderna väntas anlända först om ett par veckor. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

- Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans gör du klokt i att avvakta en tid. Det dröjer ännu några veckor innan resten kommer. Då börjar dansen på riktigt. Följ transtatistiken på hornborga.com så du vet när det är dags för ett besök, hälsar Sofie Bernhardsson, vikarierande naturumföreståndare vid Hornborgasjön.
De stora massornas ankomst hänger på väder och vind, men i regel finns det mängder av tranor på plats i slutet av mars. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 25 mars. En vecka tidigare, den 18 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.


Pressmeddelande från: Hornborgasjön