TISDAG 28 FEBRUARI 2017

Premiär för Tranfestivalen vid Hornborgasjön

Snart anländer tranorna i tusental till Hornborgasjön. Den 1–9 april blir det premiär för ett helt nytt evenemang vid Trandansen. Visit Hornborgasjön arrangerar Tranfestivalen som inleds med Tranans helg och fortsätter med BirdLife Sverige. Festivalen avslutas med den populära matmarknaden med lokala producenter.

Tranans helg 1–2 april

Fågelvärdar från Falbygdens och Skövde fågelklubbar kommer att informera om djur- och fågellivet runt Hornborgasjön. På plats finns även utställare, föreningar och försäljare av kikare, fågelholkar m.m. Det blir aktiviteter för barn och besökarna kan delta i fototävling och exkursioner.
– Det är verkligen årets höjdpunkt för oss fågelnördar och vi vill gärna sprida kunskap om tranor, övriga djur och de naturvärden som finns runt Hornborgasjön, säger Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Han är en av initiativtagarna till årets upplaga av Tranans helg.

BirdLife Sverige 3–7 april

Den här veckan görs en unik satsning i samarbete med BirdLife Sverige. Det vänder sig till skolklasser och nya svenskar med ett nytt och spännande koncept där man får lära sig mer om naturen och fågellivet på ett roligt och lustfyllt sätt. Konceptet är framtaget och utförs av Anette Barr som är författare, pedagog och känd från Falsterbo Bird Show.
– Vi är väldigt glada att få vara med och arrangera friluftsdagar vid Hornborgasjön för kommunernas skolbarn, säger Anette Strand, verksamhetsledare på BirdLife Sweden.

Matmarknaden 8–9 april

Det är tradition med matmarknad vid Trandansen. Det är som vanligt lokala producenter som saluför sina läckerheter av charkuterier, ostar, bröd och sylt m.m. Det blir även provsmakning, mat och fika.
– Matmarknaden blir bara bättre och bättre och nu har vi utvecklat konceptet med ännu fler producenter. Vi vill att besökarna ska se vårt stora utbud och inspireras att besöka producenterna även vid andra årstider och tillfällen, säger Niclas Fällström, arrangör för matmarknaden.

Naturum Hornborgasjön

På andra sidan sjön bjuder Naturum Hornborgasjön på pyssel, tranguidningar och tranteater under Tranfestivalen. För de vetgiriga finns föreläsningar under Tranans helg i den nya byggnaden intill Naturum.

Arrangörer

Tranfestivalen arrangeras av Visit Hornborgasjön i samarbete med Studiefrämjandet, BirdLife Sweden, Falbygdens Fågelklubb, Skövde fågelklubb, Falbygdsresor och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Visit Hornborgasjön är ett EU-projekt som ska utveckla affärsområdet kring Hornborgasjön. Det ska pågå i tre år och drivs gemensamt av kommunerna i Falköping, Skara och Skövde.


Pressmeddelande från: Falköpings kommun