FREDAG 24 FEBRUARI 2017

Klassisk Shakespeare-pjäs i ny uppsättning till Vara

Stormen är en av Shakespeares märkligaste och mest älskade pjäser, en komedi om att våga se världen på ett nytt sätt. Onsdagen den 8 mars kommer teaterföreställningen till Vara, i en fri tolkning med mycket musik och samtida relevans.

Stormen är en av Shakespeares sista pjäser, skriven bara några år innan hans död. Med sin magiska stämning och sitt tema om människa och natur, svek och försoning är den ett av hans mest kända verk, en riktig klassiker som spelas om och om igen.

Handlingen tar sin början när ett skepp förliser i storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som överlevt, och om de någonsin kommer att komma därifrån. Ön blir en plats för alla karaktärer att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva.

Regissören Michael Cocke gör en fri tolkning av originalet och antar utmaningen att göra Stormen med en ganska liten ensemble, och i en version som går att spela i nästan vilket rum som helst, trots pjäsens digra rollista och många miljöer. Pjäsens tema om självrannsakan och försoning bidrar till föreställningens aktualitet och samtida relevans, och talar starkt till vår tids utmaningar.

– Vi vill se Stormen som en varningsklocka, men ännu mer som en hyllning till människans förmåga att ändra sitt sätt att leva. Vi har gjort det förut. Vi kan göra det igen. Låt Stormen rasa och ändra allt. På något sätt ska vi gå starkare ur det, berättar regissör Michael Cocke.

Stormen är en generös och lekfull föreställning med musikaliska inslag som sätts upp i ett samarbete mellan Örebro länsteater och Riksteatern.


Pressmeddelande från: Vara Konserthus