TISDAG 31 JANUARI 2017

Recension av teaterföreställningen Brev från Louise

Scenen Göta Lejon i Götene
19.00 26 januari 2017
Kvällen innan minnesdagen för förintelsens offer


Monika Andersson är Louise. Under en timmes monolog sitter jag förtrollad och glömmer att det är en skådespelerska som iscensätter de autentiska breven som gymnasieflickan Louise Jacobson skrev i nazistisk fångenskap 1942-1943.

Som inledning hör vi Leif Olsson som pappa Salman Jacobson läsa det första brevet medan dottern Louise i bakgrunden rör på läpparna och efter en mjuk övergång är det plötsligt Louise röst som deklamerar medan hon skriver.

Det är en varsam och vacker hantering av breven. Monika Andersson spelar aldrig över men agerar heller inte för lite där hon som Louise beskriver livet i fångenskap och sina tankar kring kriget. Som scenografi behövs inte mer än ett bord och en stol mot en mörk bakgrund.

När vi kommer fram till slutet får Louise pappa det sista brevet. De parallella skeendena där Louise skriver med tillkämpad optimism och hennes pappa sjunker ihop alltmer medan han läser, blir ett gripande teaterögonblick.

Leif Olsson har alltid utmärkt sig för sin känsla för texthantering och här kommer han helt till sin rätt som regissör. En enda lång monolog blir till en hänförande teaterpjäs genom ord, tystnaden, tempoväxlingarna och Monika Anderssons självklarhet på scenen. Aino Ahlström och Berit Ivarsson fyller på med dramatik med sitt tysta och iskalla agerande som fångvaktare.

Det finns för- och nackdelar med att avsluta med en frågestund. Personligen hade jag föredragit att pjäsen fått tala för sig själv. Samtidigt föder den naturligtvis många frågor hos publiken om hur det gick för den verkliga Louise, hennes syskon och föräldrar.

Som teaterarbetare som själv läst Brev från Louise för länge sedan funderar jag på om jag hade velat göra något annorlunda men konstaterar att det är nära nog perfekt. Det enda torde vara att Monika Andersson förtjänar en större scen med professionell ljud- och ljusdesign och möjlighet att nå ut till en större publik.

Louise - Monika Andersson
Fadern - Leif Olsson
Två vaktkvinnor - Aino Ahlström och Berit Ivarsson
Översättning och regi - Leif Olsson
Produktion - Leifs Teater

Om recensenten:
Åsa Maria Hermansson, ursprungligen från Skövde, arbetar på operan i Bogotá och passade på att se Brev från Louise under ett kort Sverigebesök..