MÅNDAG 30 JANUARI 2017

Så slår höjd skatt mot Skaraborgare

Nu har på Skaraborgares konton årets första lön nyligen landat. För t ex barnmorskor, lärare och poliser i Skaraborg märks regeringens skattepolitik på sista raden. Dessutom höjer ett par kommuner i Skaraborg kommunalskatten. Årets första lönebesked blir därför mer dystert än man tänkt sig.

Trots vallöfte från regeringspartierna om att inte höja inkomstskatten för normala inkomsttagare klassar regeringen allt fler löntagare med helt vanliga yrken som höginkomsttagare och ger dem en skattesmäll.

I Sverige krävs hårt arbete men inte särskilt hög lön för att räknas som höginkomsttagare. Totalt en miljon människor har fått höjd inkomstskatt, däribland 4 av 10 Skaraborgska barnmorskor, 4 av 10 Skaraborgspoliser och 7 av 10 Skaraborgsingenjörer. Ett hushåll med två arbetande vuxna, en polis och en barnmorska, kan drabbas av höjd inkomstskatt på upp till 4 440 kronor för 2016 och 2017.

Detta är allvarligt, inte bara i kronor och ören. Det leder till att färre barnmorskor och poliser arbetar extratimmar, i en tid när det behövs fler händer i vården och fler som gör oss tryggare. De som ställer upp och arbetar får alltför lite kvar i plånboken av extra ersättning.

Det måste bli mer lönsamt att arbeta. Regeringens skattehöjarpolitik är dyr för Skaraborgs barnmorskor och poliser.

Förutom höjda inkomstskatter, bjuder år 2017 på en rad nya skatter och skattehöjningar, som ökar hushållens utgifter;
- ytterligare höjningar av bensinskatten,
- skatt på elektronikvaror,
- höjd alkohol- och tobaksskatt,
- t o m biobesök beskattas hårdare.

Den höjda bensin- och dieselskatten är ett svek mot alla som inte kan välja bort bilen för att köra till arbetet eller skjutsa sina barn till aktiviteter. Inför valet lovade regeringen att inte höja bensinskatten. Löftet har ersatts med en årlig indexerad höjning. En familj som kör två bensinbilar kommer få höjd skatt med 2 600 kronor över två år, bara på köp av bensin.

Moderaterna har en annan plan för Skaraborg och Sverige. Vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta och att driva företag. Vi vill sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak så att det lönar sig bättre att gå från bidragsberoende och utanförskap till arbete. Vi vill stoppa skattehöjningarna för de som arbetar i välfärdens kärna, välfärdens medarbetare.

Maria Malmer Stenergard (M)
Skattepolitisk talesperson

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg