TISDAG 10 JANUARI 2017

Känd epyptolog presenterar det senaste i sökandet efter Nefertiti

Den 31 januari kommer en av världens mest kända egyptologer, dr Zahi Hawass, till Oscarsteatern i Stockholm för en föreläsning om de senaste upptäckterna i Egypten och om sökandet efter drottning Nefertitis grav och mumie. Föreläsningen ges som en del i satsningen kring den pågående utställningen Tutankhamun – Graven och skatterna.

Dr Zahi Hawass var tidigare minister med ansvar för Egyptens antikviteter och har själv lett många utgrävningar. Han gjorde bland annat upptäckten av pyramidbyggarnas gravar i Giza, och de förgyllda mumierna i Bahariya-oasen. Hans böcker, tv-dokumentärer och föreläsningsturnéer har gjort honom känd för en bred publik över hela världen.

Dr Hawass har också ansvarat för de tekniska undersökningar av mumierna genom vilka man har kunnat identifiera drottning Hatshpesut liksom stora delar av kung Tutankhamuns familj.

Genom att kombinera modern teknik och arkeologi har man samlat stor kunskap om släktskap och relationer mellan medlemmarna i de kungliga familjerna och personerna runt dem. Analysarbetet, som beskrivs i Hawass bok Discovering Tutankhamun from Howard Carter to DNA (2013), är ännu inte avslutat.

Flera viktiga pusselbitar saknas fortfarande. Det är därför den pågående undersökningen av ett möjligt dolt utrymme i Tutankhamuns gravkammare har rönt så stort intresse världen över. Om man skulle hitta drottning Nefertitis mumie där, som många hoppas, skulle analyser på den kanske ge svar på vem som var Tutankhamuns mor. Vi vet vem hans far var, och att föräldrarna var syskon. Vi vet också att Tutankhamuns hustru, tillika syster, inte var den som födde de två små barn som hittades i graven. Båda mödrarnas namn är okända.

De här gåtorna, och det senaste i sökandet efter svaren, behandlas utförligt i dr Zahi Hawass föreläsning. Han delar också med sig av erfarenheter från utgrävningarna och det just nu aktuella sökandet efter Kleopatras och Markus Antonius grav utanför Alexandria.

Föreläsningen, som ges på engelska, äger rum den 31 januari klockan 19.00 på Oscarsteatern i Stockholm.


Pressmeddelande från: JULIUS PRODUCTION AB