FREDAG 9 DECEMBER 2016

Nu betalar vi utbyggnaden av E20

20 års lobbyarbete har nu gett resultat. I dag överför Västsvenska Handelskammaren 15 miljoner kronor till Trafikverket för medfinansiering av E20 och fortsatt utbyggnad till fyrfältväg.
– Nu slipper vi begrepp som dödens väg, finansieringen är färdig och det är full fart framåt till 2025 då den ska vara klar, säger Handelskammaren regionchef i Skaraborg Bjarne Pettersson.

E20 är en av de viktigaste transportlederna i Sverige, för både privatbilister och näringsliv. Under många år har Handelskammaren och andra aktörer pekat på vägens många brister.
– Det här är symboliskt viktigt för oss, efter idoga påtryckningar och många års förhandlingar finns i dag en stor samstämmighet om att E20 är en riksangelägenhet, även på regeringsnivå. Genombrottet kom för fyra år sedan när företagen i Skaraborg, kommunalförbunden, Handelskammaren och flera av landets storbolag inledde ett samtal med dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i Almedalen, säger Handelskammarens regionchef Bjarne Pettersson och fortsätter:

– Det avgörande ögonblicket kom när vi frågade om möjligheten att gå in och delfinansiera utbyggnad till fyrfältsväg i stället för 2+1-väg. Nu har vi satt in pengar och det är upp till Trafikverket att bygga.

Utbyggnaden väntas vara klar om åtta år

Finansieringsavtalet skrevs på redan 2015 och undertecknade parter för medfinansiering av sträckan är Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, Boråsregionen och Skaraborgs kommunalförbund. 2025 förväntas E20 att vara mötesseparerad och till stor del bestå av fyrfältsväg.

– Infrastrukturministerns medskick var att vi skulle ena oss kring våra önskemål i Västsverige och det gjorde vi. Det är en stor dag för Skaraborg. E20 är oerhört viktig för vår region och våra medlemmar har hela tiden varit mycket tydliga med att vägen står högst upp på prioriteringslistan, säger Bjarne Pettersson.

Vägen är också betydelsefull eftersom den är en länk till Nordens största och viktigaste hamn: Göteborgs hamn.

– Den är helt avgörande för ett flertal av landets stora och exporterande bolag, likaså för Skaraborgs tillverkande företag. Alla vill ha säkra transporter och trygga resor för sina medarbetare. Nu slipper vi begrepp som E20 dödens väg, finansieringen är klar och det full fart framåt! Nu lägger vi allt fokus på utbyggnaden av Västra stambanan.

4 miljarder kronor extra investeras i E20 för att få vägen utbyggd. Efter statens tillskott på 2,7 miljarder kronor bidrar de västsvenska aktörerna med 1,35 miljarder kronor. Handelskammarens del av finansieringen görs i samarbete med Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Åse Viste Sparbank och Tidaholms Sparbank.


Pressmeddelande från: Västsvenska Handelskammaren