TORSDAG 24 NOVEMBER 2016

Kostymprakt och intriger i Malmö Operas Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia var en av Gaetano Donizettis största framgångar. Det är en belcanto-opera som utspelar sig i renässansens Italien, med tillhörande intriger och kostymprakt. Den 1 december kommer Malmö Opera med sin kammarversion till Vara Konserthus.

Lucrezia Borgia anses vara en av de mest magnifika, dramatiska 1800-talsoperorna.

Den nästan snaskiga berättelsen om Lucrezia, dotter till påven Alexander IV av den mäktiga Borgiasläkten, som mördar, förför och begår incest, är lika hemsk som den är fängslande. Librettot är baserat på Victor Hugos pjäs med samma namn

Musikaliskt brukar Gaetano Donizetti hamna någonstans mitt emellan de något mer kända kollegorna Rossini och Verdi. Italienaren nämns ofta som en av de viktigaste kompositörerna under första halvan av 1800-talet. Inom Bel canto-operan, med sitt fokus på klanger, sångteknik och avancerad ensemblesång, anses Donizetti vara en av de stora mästarna.

Malmö Opera är en av föregångarna när det gäller att få vår tids musikdramatik att växa. Operan har profilerat sig genom att både satsa på nyskrivet material och förvalta klassikerna. Lucrezia Borgia har i regissören Maria Sundqvists regi förlagts i ursprunglig historisk tid, italienska renässansen, med all denna epoks praktfulla kostymer.

ROLLER
Lucrezia Borgia - Hege Gustava Tjønn
Maffio Orsini - Maria Forsström
Gennaro - Tobias Westman
Hertig av Ferrara - Anders Larsson
Gubetta - Tobias Nilsson

ORKESTER
Accordeonist och kapellmästare - Ida Løvli Hidle
Klarinett - Blagoj Lamnjov
Violin - Irina Binder

PRODUKTIONSTEAM
Musikaliskt arrangemang - Daniel Fjellström
Svensk text - Åsa Mälhammar
Scenografi & ljus - Ilkka Häikiö
Kostymdesign - Marianne Lunderquist
Regi - Maria Sundqvist


Pressmeddelande från: Vara Konserthus