ONSDAG 23 NOVEMBER 2016

Shoppingsugna hundägare oroliga för att hunden ska bli stulen

Tre av fyra hundägare lämnar inte hunden kopplad utanför butiken medan de handlar. De flesta oroar sig för att hunden kan bli stulen. Kvinnliga hundägare är mer oroliga än män. Det visar en ny undersökning från If.

Att gå förbi snabbköpet och handla något under en promenad med hunden är för majoriteten hundägare inget alternativ. I en undersökning från If svarar tre av fyra hundägare att de inte lämnar sin hund utan uppsyn utanför matbutiken, skolan eller annan plats.

– Det förekommer ju tyvärr att hundar stjäls utanför affärer. Det är inte ovanligt att en valp kostar 10-20 000 att köpa, och då är det lätt att anta att hundar stjäls för att säljas vidare, eller användas i andra syften, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Av dem som ändå valde att lämna hunden för att uträtta ett ärende var sex av tio rädda för att hunden skulle bli stulen medan den var lämnad utan uppsikt.

Fler kvinnor än män oroar sig – 67 procent av mattarna och 51 procent av hussarna. Samtidigt är det också något mer utbrett bland män än kvinnor att binda hunden utomhus. Störst är oron bland yngre hundägare under 30 år, trots att denna åldersgrupp är de som är mest oroliga för att lämnar hunden.

En tidigare undersökning från If visar att hälften av alla hundägare dagtid lämnar hunden hos någon annan eller anlitar en person som tar med hunden ut på promenader. Den som låter hunden tas omhand av en hundvakt bör göra upp om förhållningssätt vid överlämningen.

– Det är viktigt att personen som ska gå ut och gå med hunden vet om vad man känner är okej och inte, säger Caroline Uliana.

Så kan du skydda din hund mot stöldPressmeddelande från: Ifl