TISDAG 15 NOVEMBER 2016

Svenska högstadieelever: ”Därför duschar vi inte”

6 av 10 högstadieelever duschar inte alltid efter gympan. Det visar en undersökning som Sveriges Radios Reporternätverk har gjort och där 3200 högstadieelever över hela landet har svarat. Det gör den till den största undersökning som har gjorts om just högstadieelevers duschvanor.

Anledningarna är bland annat att det är snuskigt i duscharna, att det är för stressigt och många känner sig otrygga - bland annat handlar det om att inte vilja visa sin kropp.

– Man kanske tycker att något är fel på en och då är man rädd att andra ska tycka det också, säger en tjej som Sveriges Radio intervjuat.

Men också att man är rädd att någon ska ta en bild eller filma.

– Det var nån person som tog kort på min bror när han duschade och lade ut på sociala medier, det är fan inte ok alltså, säger en kille som går i åttan.

Emma Johansson reporter på P4 Jönköping har följt en högstadieelev under en skoldag för att försöka förstå varför hon vägrar att duscha.

– Jag insåg att skolduscharna är en väldigt stor del av elevernas vardag. I och med att dom har idrott tre gånger i veckan så blir det ett stort hinder i skolveckan om man tycker att duschningen är jobbig. Några elever jag har mött håller igen på idrotten för att slippa bli svettiga och därmed slippa duscha, något som ju i längden kan påverka betyget. Och att dom är beredda att offra betyget visar ju hur jobbigt dom tycker att skolduschen är, säger Emma Johansson reporter på P4 Jönköping.

Följ sändingarna i P1, P4, på sverigesradio.se och #skoldusch under dagen.

Om undersökningen

Sveriges Radios Reporternätverk har gjort den största undersökningen någonsin av hur elever gör med dusch efter idrotten. 3266 högstadieelever har svarat på en enkät. Svaren visar att 60 procent av eleverna inte alltid duschar i skolan. Orsakerna är flera, som dåligt städade omklädningsrum och tidsbrist. Men eleverna vittnar också om att dom känner en otrygghet i hela situationen med skolduschen.


Pressmeddelande från: Sveriges Radio