LÖRDAG 12 NOVEMBER 2016

Teater och föreläsning om spansk teater

Fredagen den 25 november får Götene en nypremiär på pjäsen Bernardas Hus, av Federico García Lorca. Den spelas den 25 ooch 26 november i Centrumhusets Teater.

Veckan innan, den 16 november föreläser Leif Olsson om författaren Lorca och spansk teater vid lunchtid i biblioteket. Då visas även en kort scen ur Bernardas hus.

Federico Garcia Lorca var en av de mest kända spanska dramatikerna, under 20-30-talen, men mördades av Francos knektar i augusti 1936, i början av spanska inbördeskriget. Högersidan anklagade honom för att vara rojo , ("röd"). Dessförinnan hade han skrivit några dramer som blivit klassiker: Blodsbröllop, Yerma och Bernardas Hus, som kom ut samma år han dödades, 1936.

Pjäsen handlar om människornas eviga frågor om kärlek, liv och död, om förtrycket och den fundamentalism Lorca fann i det spanska samhället, och i familjerna.



Bernardas hus utspelar sig i en spansk by, på 30-talet. Änkan Bernarda, håller sina fem döttrar under sträng uppsikt. De kan knappt ta ett steg utan att modern lägger sig i kräver absolut lydnad. Hon håller tillbaka deras livsglädje, enligt principen: "Vad skulle grannarna säga?" Hos döttrarna finns en jäsande längtan efter kärlek, efter en man, vilket Bernarda förnekar.

Bernardas rädsla för skvaller i byn är påtaglig, liksom, avundsjukan, svartsjukan och en livsförnekelse som också förmedlas till döttrarna. Begreppet mobbing, kan mycket väl appliceras på den omtumlande pjäsen, denna gång med tragiska konsekvenser.

Men pjäsen innehåller även humor, om man vill, även om den är svart, och i synnerhet denna uppsättning eftersom den bjuder på en verklig överraskning i rollistan, ett nytillskott som både märks och hörs. Pjäsen talar således till alla våra känslor.



Teaterverksamheten i Götene började för några år sedan som en studiecirkel i Vuxenskolan, med namnet "Vi gör teater", under Leif Olssons ledning. Teaterlektioner, övningar och improvisationer ledde så småningom till offentliga framföranden av Shakespeare, av historiska scener och improvisationsteater, och kursverksamheten döptes till Leifs Teater. Ett tjugotal deltagare kommer från Götene, Skara, Skövde, Lidköping o Mariestad.

Bernardas hus är en stor pjäs, ett eldprov för teaterlokalen liksom för ensemblen, och ett prov på om Götenepubliken är intresserad av denna sortens teater. Tolv kvinnor medverkar i pjäsen, som regisseras av Leif Olsson, som alltså ger en introduktion till föreställningen i biblioteket vid lunchtid på onsdag.