ONSDAG 2 NOVEMBER 2016

Vänerns röda guld firas i Spikens Fiskehamn

Vänerns röda guld – löjrommen, uppmärksammas med en egen dag för fjärde gången i ordningen, i år den 13 november. Med Löjrommens dag vill man synliggöra löjromsfisket i Vänern och det hantverk som ligger bakom delikatessen. Med utgångspunkt i Spikens fiskehamn fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom. Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period mellan 17 oktober till 17 december. När fiskebåtarna kommer in i hamnen och skakar ur siklöjan ur näten ska den snabbt tas om hand. Då finns arbetslaget på plats redo att börja klämma ur rommen ur fisken. Det är omkring 20-30 personer som jobbar heltid under dessa månader med löjromsfisket i Spikens fiskehamn. De sitter i bodarna och klämmer ur löjrommen ur fisken för att sedan skölja den, hänga den på tork under ett par dagar och avslutningsvis salta, paketera och frysa rommen för att sedan leverera denna delikatess ut i landet.
- Under löjrommens dag får allmänheten möjlighet att se detta hantverk på nära håll eftersom vi öppnar upp bodarna, dessutom får alla som vill smaka på Vänerlöjrom, berättar Thommy Möller, yrkesfiskare i Spiken och ordförande i föreningen Vänerlöjrom.

Förutom löjromsberedningen kan besökarna aktivera sig i Spikens fiskehamn denna dag. Alla fiskbodar och hantverksbutiker håller öppet och dessutom finns ett stort tält med lokalproducerade produkter. Årets stora nyhet är att Henrik Rapp, en erfaren kock, finns på plats för att tillaga fisk och skaldjursrätter med ”tema löjrom” i ett uppbyggt utomhuskök nästan längst ut på Spikenudden.
- Vi är jätteglada att Henrik kommer till Löjrommens dag. Han lyfter de lokala råvarorna, berättar hur han gör för att sedan låta besökarna provsmaka så långt det räcker, berättar Elin Axelsson, Destinationsutvecklare vid Destination Läckö-Kinnekulle AB.

Området på Spiken kommer under Löjrommens dag att fyllas med många aktiviteter, inte minst för barnen.
- Friluftsfrämjandet finns på plats med sitt Tipi, ett större tält, där du kan provsmaka något gott tillagat på den öppna elden. Dessutom visar de sin verksamhet kring kajaker och långfärdskridskor. Barnen kan träffa Mulle och prova en aktivitetsbana, säger Elin.
På plats finns även Naturum Vänerskärgården Victoriahuset som anordnar tipspromenad i området. Från en av bryggorna kan du prova att meta och få tips av Lidköpings Sportfiskeklubb hur du ska få de stora fiskarna att nappa. Kinnevikens Fritid har försäljning av sportfiskeprodukter och du kan prata hållbar utveckling med Biosfärkontoret. Om isen inte har lagt sig finns också möjlighet att gå ombord på Sjöräddningens båtar och höra om deras arbete i Vänern. För den som vill äta löjrom och fisk från Vänern serveras allt ifrån löjromsnittar, stekt siklöja med potatismos till tre-rätters löjromsinspirerad meny på restaurangerna och caféerna denna dag.

- Vi samarbetar dessutom med Vänermuséet för att visa det kulturella värdet av arbetet som pågår i Spikens fiskehamn. På plats i Spiken finns därför utställningen ”Fisken och fiskaren i Vänern” att se. Historiken kring fisket här går långt tillbaka i tiden, berättar Thommy.
Evenemanget Löjrommens dag arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle i samarbete med näringslivet i Spikens Fiskehamn, föreningen Vänerlöjrom samt Kållandsöföreningen. Rent besöksmässigt har Löjrommens dag vuxit under åren, från 1000 första året till närmare 3000 i fjol.
- I år sammanfaller Löjrommens dag med Fars dag. Det här är en perfekt utflykt att göra med familjen. Har vi dessutom vädret med oss vågar vi hoppas på 4.000 besökare i år, avslutar Elin Axelsson, Destination Läckö-Kinnekulle AB.


Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB