FREDAG 28 OKTOBER 2016

Chark-SM 2016 avgjort: Sveriges bästa köttbullar tillverkas i Skara

Igår, torsdagen den 27 oktober, korades Sveriges bästa charkuterier i Chark-SM 2016 – Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. I tävlingsklassen Köttbullar och hamburgare blev HKScan Svensk Mästare med sina Skaratillverkade Mamma Scans köttbullar.

– Vi har en lång tradition av kallrökta produkter, och det känns jätteroligt att få ett bevis på att vår lökkorv är godast, säger Johan Persson, kategorichef HKScan.

Motiveringen löd: En rund fin köttbulle med en välbalanserad smak som dessutom är allergenfri.

HKScan fick också en SM-titel i klassen Rökt påläggskorv med sin lökkorv som tillverkas i Halmstad, och en hedersutmärkelse för klimatanpassade produkter tack vare arbetet med deras klimatanpassade koncept.

– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.

Syftet med tävlingen är både att bidra till att höja kvaliteten men också att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken. Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. 750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen. De tävlade i 16 olika klasser, alltifrån julskinka, köttbullar och hamburgare till salami och korvar av alla dess slag.


Pressmeddelande från: Chark-SM