MÅNDAG 24 OKTOBER 2016

Fritidsbåt på grund norr om Mariestad

Kustbevakningen bedriver sedan i lördags en miljöräddningsoperation i Vänern efter att en fritidsbåt med cirka 100 liter diesel gått på grund norr om Mariestad. – Läget är under kontroll och vi hoppas kunna tömma båten på olja under måndagseftermiddagen, säger räddningsledare Roger Gebauer.

Det var vid lunchtid i lördags som Sjöräddningscentralen JRCC fick larm om att en fritidsbåt gått på grund strax norr om Mariestad. Ingen ombord skadades men besättningen var tvungna att överge båten.

Sjöräddningssällskapet som var första enhet på plats rapporterade att fritidsbåten, som är tillverkad i trä, hade synliga skador men att inget utsläpp kunde konstateras. Vid tretiden på eftermiddagen gjorde kustbevakningsflyget en överflygning och kunde inte heller då se några spår av utsläppt olja.

Fritidsbåten har kraftig slagsida och har länsats in för att förhindra ett oljeutsläpp.

Kustbevakningen bemannade under lördagseftermiddagen miljöskyddsfartyget KBV 051 i Lidköping och satte kurs mot haveristen. På söndagsmorgonen påbörjade besättningen att länsa in fritidsbåten för att minska eventuell spridning ifall den skulle börja läcka diesel.

– Vi har haft friska vindar i området vilket försvårat vårt arbete, förklarar Roger Gebauer som är räddningsledare för operationen. Båtens bränsleintag ligger under vatten vilket innebär att vi behöver dykare på plats för att kunna läktra dieseln ombord.

– Nu när vindarna avtagit har vi beordrat dykare till platsen och hoppas kunna täta tanken eller alternativt tömma båten på diesel under måndagseftermiddagen. Vårt miljöskyddsfartyg KBV 051 kommer också fortsätta ligga i stand-by i området.

Kustbevakningen har varit i kontakt med båtägarens försäkringsbolag som ansvarar för bärgningen av fritidsbåten.

– Vårt uppdrag är att förhindra att olja eller andra farliga ämnen släpps ut i Vänern. När fritidsbåten är tömd på diesel är det upp till ägarens försäkringsbolag att bärga båten, säger Roger Gebauer.

Tidigt på måndagseftermiddagen gjorde Kustbevakningsflyget ytterligare en överflygning utan att kunna hitta något oljeutsläpp.


Pressmeddelande från: Kustbevakningen