LÖRDAG 15 OKTOBER 2016

Ostindiefararen Götheborg - en symbol för Sverige

Nuförtiden läggs det mycket tid och resurser på att skapa ett varumärke för städer och hela länder. Att skapa något som är unikt, inspirerar, imponerar och är en tydlig frontfigur. Allt detta och mycket mer har Sverige och Göteborgs stad redan, i Ostindiefararen Götheborg. Ändå talas det om att skeppet ska säljas till utländska ägare, detta utan att ni politiker och makthavare ingriper.

Vad som måste uppmärksammas är att Ostindiefararen Götheborg är världsunik. Skeppet är världens största oceanklassade träfartyg och bygget har lett till att delar av traditionellt hantverk och segling blivit återupptäckt och inspirerar folk från hela världen. Hon är en folkmagnet utan dess like där människor får en glimt av historisk storhet i modern tappning. Även företag som är involverade i skeppet har chansen att ta del av den dragningskraft ett så unikt skepp har. Skeppet passar perfekt för konferenser, middagsbjudningar och många fler sammankomster, både när hon är på besök i hamnar världen över eller ligger hemma i Göteborg.

Till det yttre en iögonfallande historisk replika, med ett tekniskt inre som har hög standard inom den moderna sjöfarten. Hon är en perfekt representant för Sverige, svenska företag och sjöfart i världen. Under skeppets världsseglats, 2005-2007, med huvudfokus på att segla tillbaka till Kina beräknades endast uppmärksamhet från kinesiska medier ha uppgått i ett PR-värde av 3,5 miljarder kronor. Även förra året, då skeppet gjorde sin Vänern- turné, kom flera tusentals betalande gäster ombord varje dag.

Sedan förra året är skeppet dessutom ambassadör för Non- Violence Foundation, en freds- organisation med representanter över hela världen. Samarbetet mellan skeppet och organisationen sammanfaller med Svenska Ostindiska kompaniet historia. Under dess storhetstid seglade dessa skepp till Kina för handel men vad som bör nämnas är att vårt kompani var ett av de få som under hela dess historia var fredligt. Sverige fick på så sätt gott rykte på den kinesiska handelsmarknaden, ett rykte som finns kvar än idag.

Allt detta är något vi kan och bör vara stolta över. Det är även en perfekt symbol att ställa sig bakom för i princip vilket företag som helst som vill visa sig både på den inhemska och den internationella marknaden.

Sist men inte minst är fartyget en internationell mötesplats. Människor kommer från alla världens hörn för att arbeta ideellt ombord och få en chans att uppleva skeppet. Ombord blir hela besättningen accepterad och bekväm vid att jobba och umgås tillsammans; oavsett nationalitet, religion och socioekonomisk bakgrund. Ostindiefararen Götheborg är ett världsunikt skepp. Vi skulle vilja att skeppet därför stannar i Sverige och blir en större del av landets identitet. Sverige - låt inte denna fantastiska och unika symbol gå er ur händerna!

Namninsamling för att försöka rädda Ostindiefararen Götheborg finns här; https://www.change.org/p/r%C3%A4dda-ett-v%C3%A4rldsunikt-skepp-save-a-world-unique-ship-fb4fd3aa-e34b-4fff-a06b-a0e0a1e3a8f9?source_location=topic_page

/Götheborg Supporters