FREDAG 14 OKTOBER 2016

Kungliga elefanter väntar tillökning

Kolmården har den stora glädjen att meddela att kung Karl XVI Gustafs elefantko Bua är dräktig. Pappa till den blivande kalven är ingen mindre än danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak.

Den nya elefantkalven beräknas födas under hösten 2017, då Bua varit dräktig i ungefär 22 månader. Bua är sedan tidigare mamma till Kolmårdens ”minsting” Namsai som i somras fyllde tre år.

– Efter Namsai vet vi att Bua är en bra mamma som vet hur man tar hand om en kalv, så vi har goda förhoppningar om att hon ska vara lika bra med den nya kalven , säger Tommy Karlsson som är driftsledare för Kolosseum på Kolmården.

Bua (f 1997) kom till Kolmården 2004 tillsammans med Sao Noi (f 1996) från Thailand, efter att kung Carl XVI Gustaf fått de två elefantkorna i gåva från kungen i Thailand. Tonsak (f 1998) kom till Kolmården från Köpenhamn Zoo sommaren 2015, även han en gåva från Thailändska kungen till danska drottning Margrethe.

– Fram till födseln kommer vi att jobba extra mycket med att träna och motionera Bua för att hålla henne i bra form under dräktigheten. Vi tar också regelbundet blod- och urinprov för att säkerställa att allt fortlöper som det ska , berättar Tommy Karlsson som redan nu arbetar med att modifiera elefanternas stall för att ge Bua de bästa förutsättningarna när hon ska föda, bl.a. genom att lägga in sand i hela boxen.


Pressmeddelande från: Kolmården