TORSDAG 13 OKTOBER 2016

Vad katten heter katten?

Har du en huskatt som heter Sigge, Nisse eller Maja? Då är du inte ensam. Det är nämligen de mest populära namnen bland svenska katter. Mer originell är du däremot om katten lystrar till namn som Iggy Pop, Corvette eller Botox. Det visar namnstatistik från Agria Djurförsäkring.

Katter är svenskarnas mest populära husdjur och idag finns det runt 1,2 miljoner stycken. Högst på tronen sitter den ohotade huskatten, även om raskatter som ragdoll och maine coon försiktigt tar mark.

- Huskatten är väldigt omtyckt i hela landet. Men vi ser också att en hel del har blivit förförda av den amerikanska raskatten ragdoll, känd för att nästan bli som en trasdocka när man lyfter upp den, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Favoritnamnen på katthonorna är Maja och Smulan, medan hanarna toppar med namn som Sigge och Nisse. Ett fåtal tar ut svängarna och namnger katten Losec, Iggy Pop, Rammstein, Corvette, Starbucks, Björk, Chanel eller Avicii.

- Trenden att namnge sin katt med liknande namn som vi döper våra barn är fortfarande ganska stark. De mer originella namnen kan spegla individuella intressen som mode, kändisar eller andra välkända varumärken, säger Patrik Olsson.

Topplistan - kattnamn

 1. Sigge
 2. Maja
 3. Nisse
 4. Smulan
 5. Selma
 6. Molly
 7. Tiger
 8. Simba
 9. Doris
 10. Findus

Topplistan - kattraser

 1. Huskatt
 2. Ragdoll
 3. Norsk skogkatt
 4. Maine coon
 5. Birma
 6. Sibirisk katt
 7. Brittisk korthårig
 8. Bengal
 9. Perser
 10. Devon Rex


Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring