TISDAG 20 SEPTEMBER 2016

Myntkartan.se hjälper svenskarna att tömma sparbössor på mynt värda 2,6 miljarder kronor

Efter den 30 juni 2017 blir alla nuvarande mynt utom 10-kronan ogiltiga. För att göra det lättare för allmänheten att göra sig av med mynten lanseras nu myntkartan.se, där man kan hitta den närmaste platsen att lämna in sina mynt.

Den 3 oktober kommer de nya 1-, 2- och 5-kronorna som ersätter de nuvarande mynten. 10-kronan blir kvar oförändrad. Samtidigt börjar arbetet med att samla in de knappt 2,6 miljarder kronor som blir ogiltiga efter den 30 juni 2017. I genomsnitt har varje svenskt hushåll 779 kronor i mynt och det mesta finns i sparbössor och burkar, enligt en undersökning från 2015.

En stor del av mynten kommer in som betalning i handeln. Som hjälp för alla som har en större mängd mynt har Riksbanken, med hjälp av banker, växlingskontor och butiker tagit fram en ny webbplats, myntkartan.se. Genom att ange en plats hittar man det närmaste stället att lämna in sina mynt. Man har också möjlighet att själv lägga till platser på myntkartan.se. I dagsläget handlar det om knappt 750 platser runtom i landet.

– Vi vet att många som har större mängder mynt undrar var man kan lämna in dem, och myntkartan.se ger svar på den frågan. Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot stora mängder mynt. Därför lanserar vi denna tjänst redan nu, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef.

Hitta närmaste plats för myntinlämning: myntkartan.sePressmeddelande från: Sveriges Riksbank