MÅNDAG 5 SEPTEMBER 2016

ICEHOTEL året runt

ICEHOTEL är världens första hotell av snö och is. Första hotellet byggdes år 1989 och har återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi – 20 mil ovan Polcirkeln. Nu kompletteras verksamheten med en året-runt anläggning.

Till skillnad från ishotellet som byggs upp varje år kommer det nya hotellet att bli en året-runt anläggning på ca 2000 m². I november 2016 ska satsningen som kostar 40 miljoner kronor stå klar och den nya bygg­naden ska kunna inhysa hotellgäster året runt.


Drivs av solenergi

Byggnaden, tänkt att innehålla tjugo sviter, isbar och galleri, ska drivas av solenergi. Tack vare utveckling av solenergi och långa soltimmar i Polcirkeln mellan maj och september, blir det möjligt att hålla ICEHOTEL öppet även sommartid på ett hållbart sätt. En stor kylanläggning kommer att hålla hotellrummen väl kylda trots sommarvärme.

Förverkliga visioner

- När Yngve Bergqvist, ägare av ICEHOTEL, på näringslivskonferensen East West Arena 2015 i Gällivare berättade om sina visioner tog vi kontakt och berättade vad COWI kan göra för att förverkliga hans vision. Det resulterade i ett gott samarbete som nu förverkligas i en ny anläggning, berättar Leif Hedlund avdelningschef Projektledning.

- Vi ville ha hjälp med byggledning och vissa konstruktionsarbeten och COWIs lokala närvaro var en avgörande faktor vid vårt val av samarbetspartner, säger entreprenören och grundaren Yngve Bergqvist.

COWIs uppdrag för ICEHOTEL involverar flera discipliner inom Projektledning och Byggnad & Fastighet. Under ledning av projektledare Michael Uhland ansvarar COWI för bygg- och projektledning, konstruktion samt mark, VA och el.

Den nya byggnaden kommer att ligga bredvid det nuvarande ishotellet och startskottet för byggnationen gick i juni 2016. Den nya byggnaden kommer invigas 4 november 2016.Pressmeddelande från: COWI