FREDAG 2 SEPTEMBER 2016


Vinnarbilden porträtterar en granne till Sofia i byn Ammer, utanför Hammarstrand i östra Jämtland

Jämtländska Sofia Ekenlund tog Sveriges bästa trädbild

Årets trädfotograf 2016 är jämtländska Sofia Ekenlund. I hård konkurrens med närmare 600 bidrag tog hennes djupfrusna skogsmotiv hem segern i Vi-skogens och Tidningen Vi:s årliga fototävling Sveriges bästa trädbild.

– Jag är jätteglad över det här, det är så himla roligt! Jag hade främst temat för årets tävling, människan och träden, i åtanke när jag valde ut min bild. Det är underbart att människor väljer häst och släde framför traktorer även idag, säger Sofia Ekenlund, som med sin vinst tar hem titeln Årets trädfotograf 2016 och blir publicerad i Tidningen Vi.

Vinnarbilden porträtterar en granne till Sofia i byn Ammer, utanför Hammarstrand i östra Jämtland. Vid fototillfället spenderade Sofia en hel dag tillsammans med sin granne. Till vardags jobbar Sofia som florist i Hammarstrand men de senaste åren har hon ägnat allt mer tid åt sitt stora intresse fotografi, på Instagram har hon tusentals följare.

Intresset för Sveriges bästa trädbild, som hölls för fjärde året, var rekordstort. Hela 574 bidrag från amatörer och proffsfotografer skickades in till tävlingen, nästan dubbelt så många som året innan. Under den gångna veckan har allmänheten kunnat rösta på tio finalbidrag som valdes ut av en jury. Totalt lades 4 300 röster via mejl, Instagram och Facebook på de tio finalbidragen.

– Det är väldigt roligt att intresset för fototävlingen är så stort, det är ett tecken på att träden betyder oerhört mycket i våra liv. Det kom in jättemånga fina trädbilder i årets tävling, men jag tror vinnarbilden väckte mest känslor. Den slår an en vemodig men rofylld ton och påminner om en tid när träden drogs hem med svett och tårar, säger Anneli Rogeman, vd för Vi-skogen och ledamot i tävlingsjuryn.

Slutställning Sveriges bästa trädbild 2016:

1. Sofia Ekenlund, Hammarstrand, 1 223 poäng
2. Piotr Korytowskit, Lilla Edet, 975 poäng
3. Johan Lindberg, Kristinehamn, 886 poäng
4. Sabina Hedström, Solna, 699 poäng
5. Linda Eliasson, Västerås, 641 poäng
6. Valkyria Nordenberg, Skinnskatteberg, 609 poäng
7. Christina Sillén, Säffle, 568 poäng
8. Susanne Heller, Uppsala, 513 poäng
9. Stefan Evensson, Sundsvall, 460 poäng
10. Berit Frändås, Ulricehamn, 413 poäng

I juryn ingår fotografen och bloggaren Jonna Jinton, som vann tävlingen förra året, Vi-skogens vd Anneli Rogeman, Tidningen Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén och den kenyanske fotografen Amunga Eshuchi.

Fakta Vi-skogen:
Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Grunden för Vi-skogens arbete är agroforestry – att plantera träd och grödor tillsammans. Det ger ökad tillgång till mat, större inkomster och skydd mot klimatförändringarnas negativa effekter. Sedan starten 1983 har Vi-skogen bidragit till att plantera 100 miljoner träd och hjälpt 1,8 miljoner människor ur fattigdom.Pressmeddelande från: Vi-skogen