FREDAG 2 SEPTEMBER 2016


Fr. v. Ordförande Gill Bengtsson, Lars Apell, Marianne Kling, Benny Lönn och Sven Pilfalk planerade nästa helgs vandring i bakgrunden torpet Jonsbol

Natur- och bygdevandring planeras i Såta på Kinnekulle

På lördagen den 10 september 2016 kl. 1400 kommer Kinnekulle hembygdsföreningen att göra årets sista vandring, med start vid Såtavallen i Trolmen.

Delar av styrelsen gjorden i torsdags kväll en planering av den kommande vandringen som blir ca 5.5 km och går genom skog och bebyggelse och tar ca 2,5-3 timmar.

Vid torpet Jonsbol kommer vandringen att stanna till för fikapaus och information där kommer det att berättas om torpet historia.

Vandringen fortsätter därefter på den s.k. Stenkörarvägen utmed Såtaskogens stenbrott, brottet kallades även Solskensbrottet. Såtaskogens stenbrott startade i mitten av 1850-talet. "Per i Såta´s far" var en av de första som bröt sten i brottet han var född åt 1819 och dog 1890 han bodde i torpet Jonsbol och flyttade på 1870-talet till Lillegärdskrok. Varför namnet Solskensbrottet finns är ingen som, det kan vara så att brottet inte skuggades av skog runt eller så var lätt att bryta stenen och stenkvaliten var god.

Till hembygdsföreningens vandringar är alla välkomna, syftet med dessa är att sprida kunskaper om bygden.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin