FREDAG 2 SEPTEMBER 2016

Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri - där stenen får liv

Tidens rörelser - det är temat för Kulturarvsdagen nu på söndag den 11 september. Det handlar om den viktiga roll som samhällen, föreningar och andra grupper i alla tider haft i att tillvarata och utveckla sitt eget kulturarv. Inget tema kunde passa bättre för Råbäcks stenhuggeri, en unikt välbevarad arbetsplats från 1888. Efter nedläggningen 1970 stod anläggningen öde, men genom kraftfulla insatser av många goda krafter kunde detta industriminne bevaras för framtiden. Stenhuggeriet ägs sedan 1982 av en stiftelse som bildades av just samhället, föreningar och andra grupper. För den praktiska verksamheten finns dessutom föreningen Stenhuggeriets Vänner med 160 medlemmar. Tillsammans har stiftelsen och föreningen utvecklat stenhuggeriet till en mötesplats för alla med intresse för Kinnekulles stentradition, men också för alla som njuter av den vackra miljön med närhet till vattnet.

Sten och geologi är på flera sätt i fokus på söndag, då vi samtidigt firar Geologins dag på Råbäck. Experter från Skaraborgs Geologiska Sällskap informerar, så ta gärna med stenar för identifiering. Sällskapet har också en tipspromenad för barn.

Självklart är det full fart hela dagen inne i det mekaniska stenhuggeriet, med hyvling, sågning, svarvning och huggning av kalksten från Kinnekulle.

Traditionsenligt kommer också Sigrid Storråda till Råbäcks hamn på Kulturarvsdagen och vikingaskeppet gör kortare turer med intresserade besökare - en stor upplevelse för unga och gamla!

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och lockar årligen miljoner besökare till tusentals lokala evenemang i alla Europarådets medlemsstater. I Sverige är Riksantikvarieämbetet huvudarrangör för Kulturarvsdagen.

Tid:
Öppet mellan 11 och 16

Arrangör:
Föreningen Stenhuggeriets Vänner i samarbete med Föreningen Vikingaskeppet Sigrid Storråda och Skaraborgs Geologiska Sällskap.Pressmeddelande från: Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri