LÖRDAG 18 JUNI 2016

Nästan 20 000 cyklister kämpade runt Vättern

Årets Vätternrunda blev, precis som vanligt, en rejäl utmaning för de 19 641 cyklisterna som kom till start.
- Sammantaget har det varit en mycket bra runda, trots att det har regnat till och från, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell.

Totalt kom 19 641 cyklister till start i den 51:a Vätternrundan. Efter att den första startgruppen hade gett sig iväg 19.30 startade cyklisterna med två minuters mellanrum, hela natten mot lördagen, från torget i Motala. Målet för alla; att ta sig de 30 milen runt Vättern.

Den första klungan körde in i målgången i Motala redan tio över fyra på lördagsmorgonen och efterhand fylldes målgången alltmer av cyklister. Vid 16-tiden på lördagen hade 13 400 deltagare gått i mål och fått känna lyckoruset av att ha klarat av den tuffa utmaningen. Flera tusen var då fortfarande ute på banan, målet stänger först vid midnatt.

- Jag har varit runt i några depåer och även stått i målområdet och pratat med många cyklister och alla är väldigt nöjda, säger Gunilla Brynell.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. Två lyckliga cyklister i målet efter 30 mil var Cameron Dewey från Zürich och David Taber från Chicago. Tillsammans med ett gäng kompisar gjorde de sin sjätte Vätternrunda.

- Det är ett fantastiskt lopp, säger Cameron Dewey. Det är en rolig upplevelse och en otrolig atmosfär runt hela loppet. Vi ser det som en personlig utmaning och en kul grej att göra tillsammans.

- Vi har haft en timmas ganska ihållande regn men överlag en bra runda, säger David Taber. Kalla det en personlig resa, fortsätter han och skrattar. Nu ska vi äta och ta en öl.

En annan mycket nöjd deltagare efter loppet var artisten Måns Zelmerlöw, som rullade in i Motala halv tre på lördagseftermiddagen. Tiden blev 11.13, vilket innebar att han klarade målet på 11.30.

- Det är så sjukt bra, jag är så grymt stolt, strålade Måns direkt efter målgången. Det var fruktansvärt jobbigt efter 14 mil och fram till ungefär 20. Men de sista tre milen var otroligt sköna.

De cyklister som hade sena starttider hamnade i ett kraftigt regn som drog över Jönköpingstrakten under senare delen av natten. Vid 16-tiden hade omkring 1 000 cyklister brutit loppet, men inga allvarligare olyckor var rapporterade.

- Regnet gör att man kan bli kall och frusen, säger Gunilla Brynell. Dessutom blir vägarna hala när det regnar, så det gäller att ta det lite extra försiktigt.

- Men sammantaget har det varit ett fantastiskt lopp så här långt. Jag har träffat så många glada och duktiga cyklister. De har gjort en otrolig insats allihop!
Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och vi ser fram emot vår största cykelfest någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av en svensk klassiker.Pressmeddelande från: VätternRundan