ONSDAG 8 JUNI 2016

Modellen som siktade mot stjärnorna: Volvo 850 fyller 25 år

Volvo 850 var bilen som vände på alla begrepp - en framhjulsdriven Volvo med 5-cylindrig tvärställd motor. Den var ett resultat av projekt Galaxy, döpt för att sikta mot stjärnorna.850-serien hade stora framgångar inom motorsport och var den första personbilen från Volvo som gick att få med fyrhjulsdrift.

Projekt Galaxy utmynnade i två modellserier – en svensk och en nederländsk. Den grundläggande tekniken utvecklades gemensamt, därefter delade teamen på sig. Holländska Volvo Car B.V arbetade vidare med att ta fram det som skulle bli 400-serien och Volvo Personvagnar i Sverige utvecklade 850-serien.

Den första modellversionen som presenterades var 850 GLT med sin 20-ventilers sugmotor på 170 hk. I utvecklingen arbetade man aktivt med att göra 850 GLT till en pigg och körglad bil och viktigt var att få till rätt insugs- och avgasljud.

I februari 1993 presenterades nästa viktiga modellversion – 850 herrgårdsvagn. Den hade typiska Volvodrag med tvärt avslutad bakdel för maximerad lastförmåga men en designnyhet var de utdragna vertikala bakljusen som täckte hela D-stolpen. Designchefen Jan Wilsgaard hade under utvecklingsarbetet en modell där de stora bakljusen kunde tas av och på för jämförelse. Kombiversionen tilldelades senare den prestigefyllda japanska utmärkelsen ”1994 Good Design Grand Prize” och italienska ”Most Beautiful Estate”

850-serien breddades snabbt med olika motoralternativ. På Genèvesalongen 1994 kom den modell som skulle få mest uppmärksamhet. Som ett utropstecken på hjul stod T-5R verkligen ut i sin distinkt gula kulör. Specialmodellen var tänkt att tillverkas i en serie på 2 500 bilar. Den turboladdade motorn med intercooler gav 240 hk och hade ett vridmoment på 330 Nm. Särskilda spoilers, ett kvadratiskt avgasutblås och 17-tums lättmetallfälgar med namnet Titan hörde till utrustningen. De gula bilarna såldes slut på ett par veckor och därför togs en lika stor serie svarta och slutligen nästan lika många mörkgröna T-5R fram.

1994 var också året då Volvo återvände till racingbanorna – och gjorde det på ett mycket iögonfallande sätt. När två 850 rullade fram till start på säsongspremiären på Thruxton-banan i södra England var det i kombiversion! Att tävla med en ”skåpbil” i Europas mest prestigefyllda standardvagnsserie, BTCC, gav en enorm uppmärksamhet. Volvo gjorde en storsatsning tillsammans med Tom Walkinshaw Racing och de två bilarna kördes av svenske Rickard Rydell och holländske Jan Lammers. 1995 ändrades reglerna så att herrgårdsvagnar i princip blev förbjudna och Volvo gick över till sedanmodellen – och den säsongen blev Rickard Rydell totaltrea i serien.

Volvo 850 fick redan från början pressomdömen som ”världens säkraste bil” och till årsmodell 1995 försågs den med ännu en världsnyhet på säkerhetsområdet. Volvo 850 blev då den första serieproducerade bilen med sidokrockkuddar.

En pionjär för Volvo blev 850 AWD – företagets första fyrhjulsdrivna personbil som kom 1996. 850 All Wheel Drive var konstant fyrhjulsdriven – en viskokoppling fördelade automatiskt kraften mellan fram- och bakhjulen. Om ett av bakhjulen började spinna kopplades den automatiska differentialspärren in och det elektroniska antispinnsystemet TRACS fördelade automatiskt kraften mellan framhjulen till det med bäst fäste. 850 AWD fick en nyutvecklad motor med lättrycksturbo på 193 hk och blev en föregångare till Volvos fyrhjulsdrivna XC-modeller.

1996 blev det sista tillverkningsåret för bilarna med namnet 850. När modellerna genomgick en stor uppdatering 1997 ändrades beteckningarna till S70 på sedanmodellerna, herrgårdsvagnarna fick heta V70. Av alla modellversioner med ursprung i 850-serien tillverkades totalt 1 360 522 exemplar.Pressmeddelande från: Volvo