MÅNDAG 6 JUNI 2016

Bilder från "Sommargatan" i Hällekis - Nationaldagen

Tredje dagen av "Sommargatan" i Hällekis tillika vår nationaldag, inleddes redan klockan nio vid dammen i samhället, även denna dag verkar vädergudarna vara välvilligt inställda till detta evenemang. En morgonpigg skara på ca 90 personer hade samlats för att inleda en ny tradition i byn, hissandet av vår svenska fana på den nyuppsatta flaggstången.

Efter invigningstal av Eva i Konsum hissades flaggan av Ingemar Green och Eje Thörn, Eva Ekhagen sjöng "Kallemasses" Kinnekullevisa, som nu har blivit samhällets nationalsång. Eva fortsatte att sjunga sommarvisor allt medan de närvarande nationaldagsfirarna förplägades med cider och snittar och en stunds mingel.

Nere i småbåtshamnen hade vikingaskeppet Sigrid Storråda till slut dykt upp och hade sällskap vid bryggan av en båt från Sjöräddningen, den senare deltog igår i räddningsinsatsen på Vänern då en båt sjönk och två personer räddades ur vattnet efter ca en timme.I småbåtshamnen fanns även Mathias Brandt med sina paddleboards, han driver företaget Vänern Active och reser runt med sin släpkärra på olika tillställningar. Dessa paddleboards är uppblåsbara och väger ca 12 kg och tar inte större plats än en ryggsäck hoppackade, perfekt för den som har dåligt med förvaringsutrymme. I Sverige börjar denna sport komma så smått, utomlands är den betydligt större. Man tävlar bl.a. i distanspaddling som kan vara åtskilliga mil, och då man just paddlar räknas paddleboard som en paddlingssport och inte som surf. Om man genomgår en liten kurs kan man sen hyra paddleboard för några timmar eller dagar. I england är sporten mycket vanlig och utövas även av många äldre då den är en perfekt träning för balanssinnet och smidigheten då den nästan aktiverar varenda muskel i kroppen.Uppe vid dammen fanns idag Therese med hästen Moses, en shetland på 12 år, för att köra rundturer i samhället med de yngsta. Lite dåligt med kunder tidigt på förmiddagen så då passade hon på att ta en sväng runt om i byn.I Smedjan på Falkängen var det ett mecca för alla som ville blicka tillbaka i Hällekis historia, det var Kinnekulle Hembygdsförening som arrangerat en utställning av gamla bilder från samhället. Mycket har förändrats under årens lopp i Hällekis och det är kul att blicka tillbaka hur det en gång såg ut.Något försenade dök till slut Durbälgarna upp på Falkängen och underhöll fikagästerna med folkmusik strömmande från bälgarna på sina dragspel.Götene Folkdansgille visade upp danser på Falkängsgatan under eftermidagen.Vid grillen utanför Konsum idag fanns även Anna och Anders Lokrantz för att sälja sin populära bok "Lustresande och bärsöndagar - när turisterna kom till Kinnekulle". Boken blev för övrigt utsedd i år till "Årets västgötabok" av föreningen för Västgötalitteratur, den handlar om när turister började resa till Kinnekulle i större skala vid slutet av 1800-talet.