ONSDAG 1 JUNI 2016

Vinnarna i årets Biosfärutmaning!

Det har varit stor uppslutning kring årets Biosfärutmaning som riktar sig till grundskolor i vårt Biosfärområde. Temat har varit rörelse och demokrati och under våren har de deltagande klasserna arbetat med att ta fram nya utelekar för skolgården eller skolskogen baserad på olika kriterier. Nytt för i år var att skolor i andra Biosfärområden fick vara med.

Det har skapats en mängd lekar och vi har räknat ut att ungefär 800 barn har deltagit i utmaningen.
Det var inte bara här i vårt Biosfärområde vi lekte, det var även klasser med från andra Biosfärområden både från Sverige och andra länder. Blekinge Arkipelag från Sverige, Karst Biosphere Reserve från Slovenien, Achanakmar Amarkantak Biosphere Reserve från Indien och West Estonian Archipelago Biosphere Reserve från Estland.

I utmaningen fanns ett frivilligt tävlingsmoment där 18 st klasser valde att vara med. De tävlande klasserna fick leka varandras lekar och rösta på sin favorit.Med lika många röster blev det två vinnare i årets Biosfärutmaning, nämligen:
Vinningaskolan klass 2 (grupp 1) med sin lek Ordrosen
Rådaskolan klass1 med sin lek Triangelstafetten.

Idag, tisdag 31/5 var det prisutdelning till de båda klasserna. På plats för att dela ut priset var Johanna Olsson och Jonas Krantz från Biosfärområdet, Ida Billvén från Vänermuseet och Mario Melani från Barn- och skolnämnden i Lidköping. Barnen fick diplom, familjebiljetter till Vänermuseet samt Biosfärområdets bihotell.

Alla framarbetade lekar finns på Biosfärområdets hemsida www.vanerkulle.org/biosfarlekar

Bakom arrangemanget står Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle och Vänermuseet i Lidköping. Syftet med Biosfärutmaningen är att fånga upp och stärka det viktiga arbete som redan görs inom skolorna kring hållbar samhällsutveckling. Vi vill också inspirera ännu fler såväl barn som vuxna genom att lyfta fram effekten av att många gör något tillsammans.Pressmeddelande från: Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle