TISDAG 22 MARS 2016

Fikakulturen blir turism i Västsverige

Kaféerna är det svenska svaret på britternas pubar, och svensk fika är på väg att utvecklas till en internationell trend. Därför stödjer Turistrådet Västsverige flera västsvenska kommuner med utveckling och paketering av nya fikaprodukter, alla med samma syfte: Att skapa inkomster till besöksnäringen i Västsverige.

Kafékedjan FIKA, som serverar svenska bakverk och konditorivaror, är en av de hetaste i New York, BBC har varit i Sverige och gjort reportage om ”swedish fika”, och i sommar besöker USA Today Alingsås i samma ärende. Dessutom är svensk fikakultur föreslaget till Unescos lista över immateriella kulturarv. Det går verkligen att tala om fika som en global trend just nu.

- Trenden är att besökare inte bara vill åka till de traditionella besöksmålen. De vill uppleva det genuina – lokala traditioner som är unika för platsen man besöker, gärna i sällskap med lokalbefolkningen. Kombinationen av detta får turisterna när de besöker svenska kaféer, säger Gunilla Davidsson, produktutvecklare, Turistrådet Västsverige.

Stöttar tre västsvenska kommuner

Turistrådet Västsverige stöttar Alingsås, Vara och Lidköping med affärs- och produktutveckling, paketering och marknadsföring av fikaprodukter. Alingsås och Lidköping är klassiska kafé- och bageristäder med rötter tillbaka till 17- respektive 1800-talet. Vara, med sina 15 000 invånare, är också en riktig fikastad. Här finns hela tre så kallade White Guide-kaféer.

-White Guide testar och listar de bästa kaféerna i Sverige. Området från Göteborg via Alingsås och Vara upp till Götene och Lidköping har 80 procent av alla White Guide-kaféer i Västsverige. Därför känns det helt rätt att göra en satsning på fika just här, säger Gunilla Davidsson.

Unika värden

Paketeringen av fikaprodukter görs i samarbete med lokala företag och turistorganisationer. Varje ort lyfter fram sina egna unika värden, som man kopplar ihop med fika. I Vara är just nu paketet ”Guldkantad fika” under utveckling. Förutom kafébesök inkluderar det också övernattning på Bjertorps Slott och fika på ett kafé som ligger i topp 10 i Sverige, enligt White Guide. Lidköping satsar på ”Fikakultur”, där man kopplar ihop fikan med Lidköpings status som historisk porslinsstad, med bland annat besök på Rörstrands Museum. Båda dessa paket ska vara färdiga för bokning hösten 2016. Alingsås fikavandringar, där besökaren under 90 minuter får en guidad tur genom staden inklusive provsmakning på fem olika kaféer, är redan bokningsbara och startar den 2 april.

- I våra internationella kontakter med såväl reseoperatörer som media och bloggare har vi fått stort gensvar på fikavandringen i Alingsås och många frågor om fika den senaste tiden, inte minst från Storbritannien, Norge och Tyskland, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikationschef, Turistrådet Västsverige.


Pressmeddelande från: Turistrådet Västsverigerige