TISDAG 15 MARS 2016

Äggätandet förväntas slå rekord under årets påskvecka - över 64 miljoner ägg

Vi svenskar är ett äggätande folk som njuter av naturens vackert förpackade näringskälla såväl vardag som fest. Ingen högtid är väl så starkt förknippad med ett livsmedel som påsken är med ägget. Under påskveckan äter vi cirka 4000 ton ägg vilket motsvarar 64 miljoner ägg. I år spår branschorganisationen Svenska Ägg att vi kommer äta ännu mer ägg.

Vi i Sverige äter ungefär 222 ägg per person och år och ligger på femte plats bland de länder som äter mest ägg i Europa. Danskarna toppar äggkonsumtionen med 245 ägg per person och år.

– Äggkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste tio åren, vilket är en följd av att hälsomedvetenheten har ökat. Ägget innehåller i stort sett alla näringsämnen man behöver, det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsansvarig på Svenska Ägg.

Ägg vs godis

4000 ton ägg under påskveckan kan låta mycket, men ändå är det bara en tredjedel av det godis vi äter, vilket uppgår till cirka 13 400 ton. Medan konsumtionen av ägg fördubblas under påsken ökar konsumtionen av påskgodis med hela 500 procent.

– Vi har inget emot godis under påsken, det hör ju till. Men visst hade det varit bättre för hälsan om vi frossade mer i ägg än i godis. Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest naturliga näringskällan som finns. Det är fullproppat med nyttiga proteiner, mineraler, vitaminer och nyttiga fetter, säger Astrid Lovén Persson.


Pressmeddelande från: Svenska Ägg