ONSDAG 9 MARS 2016

Skumraskaffärer av skrupellösa

Falska blad
Stig Knutsson
Vulcan


I Uppdrag granskning har i flera program handeln med förfalskad konst uppmärksammats. Företeelsen är ingalunda ny, den har funnits långt bak i tiden, och smarta bedragare gömmer sig ofta bakom en till synes hederlig fasad.

Konstnären och handledaren vid Tekniska högskolan i Stockholm, Stig Knutsson, ägnar här en 453 sidor tjock roman åt att granska skumraskaffärer, där konstförfalskning bara är en enhet i en förslagen trios verksamheter.

En tidigare berömd balettdansös slår sig ilag med ett par män och de börjar en ganska lukrativ verksamhet, de köper in lite skrangliga byggnader och förvandlar övervåningarna i dessa fastigheter till attraktiva bostäder, som mycket förmögna människor kan hyra. En tidigare älskare, som ingår i denna trio, hemmahörande i en baltstat men med medelmåttig framgång som konstnär, ser till att byggarbetet utförs av lojala hantverkare från hemlandet - men inte till Byggnads prissättning utan hemlandets.

Den förslagna dansösen utvecklar verksamheten ytterligare. Också här kommer konstnären in som en viktig förmedlare. Många unga, kvinnliga konstutbildade har svårt att försörja sig på det yrke de utbildats till. De måste extraknäcka till rätt medelmåttiga ersättningar. Lättare skulle det vara att förtjäna levebrödet genom att sälja till burgna män sina kroppar. Lyx-prostitutionen visar sig vara mycket lukrativ. Dansösen köper en taxirörelse, som kan skicka omkring kvinnorna till de olika hotellen, där männen beställt dem.

Nu händer det att konkurrerande "trojkor" känner av konkurrensen och försöker skrämma de nyetablerande till tystnad. Ett soprum tänds på och den drivande f d dansösen skjuts i höften. Ett par mord arrangeras för att konstbluffarna ska kunna känna sig säkra i sin illegala verksamhet.

Författaren och konstnären Stig Knutsson har varit socialchef i en dalakommun och också verkat som fastighetsförmedlare. Hans livserfarenheter både i socialsvängen och i husbranschen kommer här väl till pass.

Romanen beskriver en värld som för tankarna till förbudstiden i Amerika - men som säkerligen, fint dold bakom väl dokumenterade godkända verksamheter, döljs.

/Erik Yvell