ONSDAG 9 MARS 2016

Nattvasan 2017 – nio mil i månsken

Vasaloppet presenterar nu storsatsningen Nattvasan inför 2017. Ett 90 kilometers skidäventyr mellan Sälen och Mora mitt i natten. Loppet körs som en partävling med lag om två och blir Vasaloppets enda lopp i fri stil. Premiärloppet genomförs fredag 3 mars 2017 klockan 20.00, på kvällen. Anmälan öppnar söndag 20 mars 2016.

Vinterveckan 2016 är avslutad och summeras till den största hittills med över 68 000 anmälda. Planeringen av ett nytt skidlopp i Vasaloppsfamiljen har pågått länge och nu kan Nattvasan presenteras som en nyhet till nästa år i samarbete med Silva.

– Senaste åren har vi fokuserat på utvecklingen av Cykelvasan och Ultravasan, nu är det dags att ta nästa steg med vinterns lopp. Det här är en stor satsning från Vasaloppet och ett mycket viktigt steg i vår utveckling för att fortsätta vara relevanta, stärka vår unika position och nå nya spännande målgrupper, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.

Ett parlopp i fri stil – med bara en kontroll

Nattvasan blir unik i sitt slag och det första etablerade nattloppet i världen. Loppet följer den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora och avgörs två dagar före Vasaloppet 2017. Det blir vinterveckans första lopp i fri stil och en renodlad partävling där man bara tillåts åka i lag om två. Det blir två klassiska skidspår och en pistad skejtyta i mitten. Loppet får endast en kontroll i Evertsberg, jämfört med Vasaloppets sju kontroller, och som extra säkerhetsåtgärd finns krav att bära ryggsäck med viss utrustning samt GPS-sändare.

– Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse men också en större utmaning, särskilt när det bara finns en kontroll på nio mil. En utmaning man tar sig an tillsammans med en vän mot ett gemensamt mål. Jag ser själv fram emot att köra premiären och möta eldarna i Evertsberg för påfyllning av energi innan man ger sig vidare ut i natten och tystnaden, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.

Premiärloppet avgörs 3 mars 2017 med start i Berga by kl 20.00 på fredagskvällen. Maxgränsen blir första året 750 lag och 1 500 deltagare och loppet går i fri stil. Anmälan öppnar den 20 mars kl 09.00 på vasaloppet.se.

Lanseringsfilm med toner av Marit Bergman

För att presentera loppet har en film tagits fram där Vasaloppsveteranen och den tidigare vd:n för skid-VM i Falun 2015, Sven von Holst, tillsammans med sin dotter Maria åker delar av spåret under nattetid. Sven och Maria är överväldigade av upplevelsen och tror att loppet kommer locka många entusiaster, men också nya målgrupper som kanske inte har en bakgrund inom längdskidåkning.

– Idén om ett nattlopp har funnits i många år. Det känns otroligt roligt att det blir av och en häftig känsla för mig att få vara med i ett på många sätt historiskt ögonblick. En ny dimension även för mig, efter 37 genomförda Vasalopp. Det här är den totala naturupplevelsen. Det är vi två, de historiska omgivningarna och nattens ljudkuliss, säger Sven von Holst, styrelseordförande i Vasaloppet Marknads AB och Vasaloppsveteran.

Som en hyllning till det nya loppet har skivaktuelle Marit Bergman, bördig från Rättvik i Dalarna, gjort en egen tolkning av den välkända Vasaloppshymnen. Marit Bergman är i april aktuell med sitt första album på sex år och låten för Nattvasan med titeln ”Blåa blåa bergen” släpps som fristående singel inom några veckor.

– Det var superlätt att tacka ja till detta, jag är ju från Dalarna så längdskidåkning var verkligen en stor del av min barndom. Jag ville fånga känslan av att vara ute i en tyst skog i vinternatten, och ville också skriva något om hur traditioner kan göra oss trygga i oss själva så att vi vågar släppa in framtiden, säger Marit Bergman.

Se lanseringsfilmen av Nattvasan 2017


Pressmeddelande från: Vasaloppet