MÅNDAG 29 FEBRUARI 2016

Nattens nyheter står skrivna i snö

Nu när det är ljusare på morgonen, men fortfarande finns snö, är det perfekt att ge sig ut i morgonljuset och ta reda på vad som hänt i naturen under natten. Passa på att läsa naturens nyheter i snön. Att klura ut vem som gått förbi under natten och vad spåren betyder är en populär sysselsättning inom Naturskyddsföreningen.

– För de flesta människor är spår i snön den enda kontakt som man har med många djur, särskilt rovdjur som lodjur eller varg. Om man följer djurens spår kan se om de haft bråttom, träffat andra djur eller kanske lämnat matrester. Man lär sig mycket om hur djur lever genom att följa spår. Det är ju faktiskt så som länsstyrelsernas rovdjursspårare också får en stor del av sin kunskap om rovdjuren, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Att vara ute och spåra tillsammans är en populär aktivitet hos många av Naturskyddsföreningens lokala kretsar, ofta under ledning av en kunnig och van spårare. Inom Naturskyddsföreningens familjeverksamhet, Natursnokarna, står spårsnokandet också ofta på agendan.

– Stora och små spår, gnagda kottar, kiss och bajs i snön. Det finns mängder att upptäcka om man snokar i snön tillsammans med barn, säger Anna Wahlberg, verksamhetsledare för Natursnokarna.

För att klura ut vilket djur som gått i snön, finns det betydligt fler saker att titta på än enbart avtrycket efter fötterna. Hur spårlöpan ser ut varierar också – rak eller krokig, med långa eller korta steg osv. Ofta släpar svansen i snön. Det kan också bli mystiska linjer på sidan av spåren, om en räv, till exempel, har en mus i munnen och svansen ritar en linje i snön. Mönster av vingslag och hål i snötäcket visar var en rovfågel eller uggla har slagit ner och tagit, eller försökt ta, ett byte. Utter brukar åka kana vid vattendrag.

Bajs hjälper till att berätta vad det är för djur som passerat och vad djuret ätit. Från urin och avföring kan viltforskare till och med ta reda på exakt vilken individ som varit framme, till exempel en specifik och genetiskt värdefull varg.

– Många djur är aktiva på kvällen, natten eller tidigt i gryningen. Om natten är kall behöver de äta innan de vilar och på morgonen är de, precis som vi mäniskor, hungriga. Därför brukar det vara bra att ge sig ut och spåra på morgonen, tipsar Johanna Sandahl och påpekar att spårsnokande är en både spännande, enkel och gratis sportlovsaktivitet för barn och vuxna.

Tips för spårdetektiver:



Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen