LÖRDAG 27 FEBRUARI 2016

Westerdahls föreläsning om "Vargjägare Enockson" lockade fullt hus

Lördagen bjöd på ett underbart, näst intill vårväder, vilket inte hindrade 42 personer att sätta sig ner i Götene Bibliotek för att lyssna till Christer Westerdahl. Föredrag handlade om en mycket speciell person som hette Johan Walfrid Enocksson, även kallad "Den enögde vargjägaren". Enocksson kommer från skaraborg, närmare bestämt från Älgarås-trakten och han har många släktingar som bor i Töreboda. En av hans släktingar, är även hembygdsföreningens ordförande Jan Blomqvist.

-Ja, han var min farfars farbror, säger Jan som även tillägger att hans farbror bor i Töreboda, liksom många kusiner. Eftersom Enocksson inte fick några egna barn så är vi ju släktingar genom hans syskon.

Jan visade lite stolt upp en gammal fickrova som han fått i gåva från sin farfar Algot, och som uppges ha tillhört Friden. -Den skall du ha som ett minne från vargjägarn, sa min farfar till mig någon gång i slutet av 70-talet.

-Jag har inte enbart skrivit om Enocksson på grund av att han var vargjägare. "Friden Enocksson" som han även kallades var en mycket allsidig och intressant person. Redan i unga dagar började han med jakt och i 20-årsåldern började han sin resa, per fot, genom landet för att till slut hamna i Wilhelminatrakterna. Där var han förvisso vargjägare, men han försörjde sig även på andra sysslor. Han var en mycket god slöjdare och det finns många fina askar och andra bruksföremål som har hans signatur.

Under krigstiden deltog han aktivt i arbetet med att hjälpa norrmännen i sin flykt undan tysken. Det var många bilder som visade på detta.

Christer Westerdahl är en talare som man lätt kan följa och lördagens framställning illustrerade med en mängd ljusbilder, vilket gjorde att timman mellan halv elva och halv tolv gick otroligt fort.

Åhörarna hade även en hel del frågor att ställa till Christer som avtackades med blommor av bibliotekarie Annica Berggren och Christer fick även uppskattning från åhörarna i form av applåder.

/Jan Blomqvist