TORSDAG 11 FEBRUARI 2016

Kommunledningen besökte Götene Elförening

Götene Elförening är elnätsägare och distribuerar el till 7500 elnätsabonnemang i Götene med omnejd. Det finns 160 lokala elnätsägare i landet. Götene Elförening är en av cirka tjugo medlemsägda lokala svenska elnätsägare. Övriga lokala elnät är antingen privatägda eller kommunalt ägda. Åren 2013 och 2015 placerade sig Elföreningen på första plats i kundnöjdhet bland ett fyrtiotal energiföretag i Sverige.

Götene Elförening är en medlemsägd förening. Den som äger en fastighet eller bedriver näringsverksamhet och dessutom har ett nätabonnemang i Götene Elförenings nätområde kan vara medlem. Medlemmarna har diverse medlemsförmåner, bland annat rabatt i Elkedjanbutiken som säljer vitvaror, småel och presentartiklar.

Elföreningen äger två vindkraftverk och har två dotterbolag. Kinnekulle Energi AB som är ett elhandelsföretag och GEKS Elcentralen AB, som utför alla typer av installationsarbeten. Elföreningen är även en större delägare till det lokala vindenergibolaget LedsjöVind AB.

Mats Mattsson, har varit VD på Götene Elförening i fem år, och berättar att intresset för fiber har exploderat den senaste tiden. Många har sänt intresseanmälan och det är för närvarande ett stort antal planerade utbyggnadsprojekt för fiber. Stora investeringar görs också i nedgrävning av gamla luftledningar för el, på grund av de problem som kan uppstå i samband med stormar. Med start våren 2016 kommer till exempel luftledningar mellan Hällekis och Källby att grävas ner.

Götene Elförening har cirka 35 anställda och omsätter cirka 90 miljoner kronor. Föreningen är inne i en stark utvecklingsfas och anställer för närvarande fler medarbetare främst inom fiber och installation.