TORSDAG 11 FEBRUARI 2016


Fotot föreställer Jonny Perssons far vid ett tillfälle när man övar släckning.

Eldfängd uppstart för Götene Hembygdsförening

Götene Fornminnes- och Hembygdsförening börjar vårens berättarkvällar med att Hasse Lundgren och Jonny Persson kommer att berätta om Brandkårsverksamheten i Götene. Både Lundgren och Persson har själva jobbat inom frivilliga brandkåren och de har många roliga och intressanta berättelser att berätta om detta, och då inte minst från 50-talet.

Berättarkvällen sker som tidigare i Centrumhusets cafeteria, torsdagen 25 februari kl 18.30. Det har vid tidigare träffar varit klagomål på att man hört dåligt. För den skull har föreningen införskaffat en talförstärkare. Man hoppas också från hembygdsföreningens sida att åhörarna själva kommer att delta med sina berättelser. Blir möjlighet att få kaffe och fralla till självkostnadspris under kvällen.

-Vore roligt om besökarna till berättarkvällen även kunde ta med kort eller andra attrialjer som förknippas med Brandkårsverksamheten, säger Jan Blomqvist.

Övriga aktiviteter under våren

Redan ett par dagar efter Brandkårsträffen, lördagen 27 febr., kommer nästa aktivitet att genomföras. Det blir ett föredrag av Christer Westerdahl som handlar om en så unik person som den enögde vargjägaren Johan Walrid Enocksson. Vargjägaren har sina rötter i Töreboda-trakten och som en kuriositet kan nämnas att hembygdsföreningens ordförande, Jan Blomqvist, är släkt med Enocksson.

-Ja, det var min farfars farbror, och som fin farfar berättade en hel del om Enocksson. Så det skall bli extra kul att lyssna till Christers föreläsning.

Årsmötet som kommer att hållas den 10 mars kommer att gästas av en legendar inom tidningsvärlden, Gösta "Gökas" Karlsson, tidigare lokalredaktör för Skaratidningen i Götene. Kommer att ges tillfälle att blicka tillbaka på den tiden och alla hans kontakter inom bygden.

I april sker nästa berättarkväll som kommer att ta upp ämnet "Götenes grundare Carl Johansson" och den sista nu planerade aktiviteten inom föreningen blir en berättarvandring. Den kommer att gå av stapeln den 12 maj med start från Mariestadsvägen vid Heldesborg.

/Jan Blomqvist