TISDAG 12 JANUARI 2016

Globen tvättas för första gången

I 27 år har smutsen samlats på Globens yta. Nu rengör reparbetare från Klätterservice turistattraktionen inför Eurovision Song Contest i maj. Med högtryckstvättar i händerna firar reparbetarna sig ner sektion för sektion.

- Säkerhet i kombination med effektivitet och ett hållbart resultat är, som alltid, av största vikt när vi utför ett arbete, säger Stefan Suneson, projektledare på Klätterservice.

Ett team om fyra reparbetare utför tvätten. Samtliga reparbetare är certifierade för arbete i rep enligt riktlinjer från de internationella organen SPRAT och IRATA. Arbetet utförs i ett 2-repsystem med ett arbetsrep och ett back-up rep. Tvätten genomförs med högtryckstvättar med hetvatten under lågt tryck. På vissa partier används även en slags roterande borstar som är vanliga vid tvätt av solpaneler.- Vi uppnår ett mycket gott resultat, berättar Stefan Suneson, projektledare på Klätterservice. Väder och vind kan ju ställa till det så här års och vi hade tur med den milda senhösten. Vi har fått göra uppehåll i arbetet ett par dagar pga kyla nu, men vi återupptar arbetet så snart vädret tillåter.

Det centrala läget med flera hårt trafikerade leder är en bidragande orsak till behovet av rengöring. Det ställer även krav på rening av tvättvattnet. Klätterservice har efter rådgivning med miljöförvaltningen funnit en metod som fungerar. I dagvattenbrunnarna där tvättvattnet passerar placeras ett filter som samlar upp tungmetaller och petroliumbaserade vätskor. Prover på det renade vattnet och även filtermassa skickas sedan för analys.

- Den rena ytan förstärker inte enbart den estetiska upplevelsen, det bidrar även till en ökad livslängd för materialen, menar Stefan. Vi på Klätterservice har lång erfarenhet från rengöring av fasader och ytor i olika material. Det i kombination med vår erfarenhet från komplexa logistiska projekt gör att vi kan utföra rengöringen på bästa sätt.

Innan den omfattande rengöringen påbörjades under sen höst 2015 genomfördes en provtvätt tillsammans med Kärcher, som är leverantör av högtryckstvättarna.


Pressmeddelande från: Klätterservice AB