FREDAG 18 DECEMBER 2015


photo credit: hotblack - morgueFile license

Örnhelger vid Trandansen

Många tänker på tranor när de hör om Hornborgasjön men om vintern får de står tillbaka. Nu är det örnarnas tur att inta den vackra frusna arenan.

Traditionsenligt inleds det nya året med örnhelger vid Trandansen. Kunniga fågelvärdar med tubkikare finns på plats helgerna i januari, från gryning till skymning och örnarna har redan börjat samlas.

Runt 15 havsörnar har redan setts i området så chansen att få se örn är stor. Under vintern släpper den sedan länge etablerade havsörnen kung Valdemar och hans hona på sina revirgränser och delar med sig av utrymme och mat.

– Det har varit ett bra år för sjöns örnar och för första gången har ytterligare ett havsörnspar valt att häcka i området med två ungar vardera som resultat, säger naturumföreståndare Sofie Stålhand.

Informationscentralen Trandansen i sjöns södra del är enda platsen i landet där man bekvämt kan stå inomhus och skåda vilda örnar. Under örnhelgerna finns fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 på plats. De hjälper till att identifiera och berättar om av våra största rovfåglar. Besökare kan köpa kaffe och korv.

Alla örnar och övriga besökare är hjärtligt välkomna!

Datum för årets Örnhelger vid Trandansen:

Öppet: gryning till skymning

Trettondag jul 6 januari
Lördag och söndag 9-10 januari
Söndag 17 januari
Söndag 24 januari
Söndag 31 januari


Pressmeddelande från: Hornborgasjön