Söndag 6 december 2015

Julstök i Forshems scoutkår

Andra advent blev en livad tillställning i Forshems scoutkår. Till vårt lilla samhälle har det under höstmånaderna kommit ett stort antal flyktingar som fått tillfälligt boende på den vackra men något ensligt belägna campingen. Sommartid är ju Kinnekulle ett riktigt paradis, men så här års är det ganska ruggigt och kanske inte så sprudlande av aktivitet. Vi ville därför erbjuda våra nya grannar, framför allt de barn som kommit någon aktivitet där vi fick möjlighet att träffas.

Så efter lite konfererande bestämdes att några ledare och scoutföräldrar skulle bjuda in till pepparkaksbak. I samhället finns även en ideell grupp som stöttat upp flyktingarna med insamlade kläder mm. Med hjälp av denna grupp ordnades transport av de som var intresserade av att vara med. Det visade sig vara ett 40-tal kvinnor och barn.

Vid tvåtiden anlände en väl påbyltad grupp, ute på Vänern härjade ju Helga denna adventshelg. Det kändes som helt rätt att stänga in sig i vår varma stuga och ta fram kavlar och pepparkaksmått. Språket är ju än så länge en barriär, men namn och ålder går ganska lätt att förstå. Några av våra gäster kunde lite engelska och kunde tolka en del. Vid pepparkaksborden blev det snart fullt, men det fanns även möjlighet att göra smällkarameller och pärla fina snöstjärnor.

Okänt antal plåtar åkte in och ut ur ugnen och snart spred sig den juligaste doften av alla i lokalen. Kristyr skulle också på, och en del funderade på vad det var för otäckt i ättiksflaskan och hade svårt att förstå varför i hela friden denna häxbrygd behövdes till de fina bakverken.

Med stor effektivitet kavlades alla sju och ett halvt kilo pepparkaksdeg ut och gräddades. När den började ta slut kom någons telefon fram, högtalare letades upp och arabisk pop fyllde rummet. Lite spontandisco ordnades i stora salen.

Sammantaget blev det en härlig stund fylld av prat, skratt och kreativitet, lika uppskattat av alla som var med.


Pressmeddelande från: Forshems scoutkår