Onsdag 18 november 2015

Jula firar 30 år i Skara

Den 19 november firar Jula 30 år i Skara. I månadsskiftet november december 1985 öppnade det första Julavaruhuset.

- Vi flyttade över allt från gården i Larv på bara ett par veckor. Det fanns inte tid till att göra någon större invigning men vi hade en mindre invigning med specialinbjudna gäster och sedan smögs verksamheten igång, berättar Karl-Johan Blank, Julas ägare.

Jula grundades redan 1979, då som Jula Industri, av Lars-Göran och Irene Blank på gården Jultorp i utkanten av Varaslätten. 1984 hade verksamheten utvecklats och företaget letade efter ett läge för etablering av ett varuhus. Karl-Johan Blank hade gått på gymnasiet i Skara och tyckte att läget i korsningen mellan E20 och väg 49 vid Norrlanders var bra. En tomt köptes och 1985 öppnade så det nybyggda varuhuset som även fungerade som plocklager och huvudkontor. I början låg stort fokus på postorder. Under åren har Julavaruhuset i Skara byggts ut många gånger.

- Därför har Skara-varuhuset idag en lite speciell, och historisk, karaktär som vi gärna vill behålla. Varuhuset är på cirka 4000 kvadratmeter i två våningar med en stor Outlet. Arkitekturen är väldigt olik våra nya konceptvaruhus, exempelvis så som det ser ut i Skövde, säger Karl-Johan Blank.

Under de 30 år som Julas varuhuskedja funnits har utvecklingen gått snabbt. Idag finns 84 Julavaruhus på tre marknader, 46 i Sverige, 26 i Norge och 12 i Polen.

Jubiléet firas 19 till 21 november med specialerbjudanden och olika evenemang på Julavaruhuset i Skara. På varuhuset kommer det även att finnas en monter om Julas historia.


Pressmeddelande från: Jula