Lördag 7 november 2015

Jägare räddade insnärjd dovhjort på Kinnekulle

Dovhjortar är inte direkt någon bristvara på Kinnekulle utan syns ofta i stora flockar och spatserar ogenerat runt inne i samhällena och förser sig av trädgårdarnas godsaker, vilket kanske inte direkt uppskattas av alla. Istället förespråkas ofta en hårdare avskjutning, men när ett djur är i nöd så ställer även jägarna upp och hjälper till.

Idag när "redaktör´n" var uppe på Kinnekulle och vandrade omkring i terrängen upptäckte han en dovhjort som med sina stora horn trasslat in sig i en gammal telefonledning. Hjorten kämpade vilt med att komma loss men hade snott in sig rejält runt några träd, redaktör´n insåg direkt att här behövdes det mer folk för att reda ut situation då hjorten var stor och allt för livlig för att våga närma sig på egen hand.

Ett telefonsamtal till Anders på kommunen som direkt åkte upp för att se hur läget var, men även två fullvuxna var för dåligt för att ge sig i kast med den livfulla hjorten, alternativ var att skjuta den men en lokal jägare kontaktades och sa att han skulle komma upp och försöka hjälpa till att få loss den.

Men även tre man var för dåligt så ytterligare två yngre jägare, Rickard och Fredrik anlände efter en stund. Dessa hade rett ut liknande situationer tidigare och gav sig genast i kast med att försöka klippa loss hjorten, vilket även lyckades efter en stunds heroisk kamp. En del av telefonledningen blev dock kvar runt hjortens horn då det inte fanns möjlighet att få bort allt från det vilt kämpande djuret, men den överhängande faran var avvärjd och med lite tur så kommer hjorten att klara sig bra.

En tapper insats av dessa lokala jägare som visar att jakt även inbegriper viltvård, en stor eloge till Rickard och Fredrik för dagens goda gärning.